Ruská válečná fregata potopila čínskou loď

Moskva - Ruská válečná fregata potopila na Dálném východě čínskou nákladní loď New Star. Ta se pokoušela odplout bez povolení z přístavu Nachodka nedaleko Vladivostoku. Nejméně sedm čínských námořníků zahynulo nebo se pohřešuje. Zachránili se jen tři. Podle čínských médií ruská loď vypálila na prchající čínskou nejméně 500 nábojů. Proč bylo čínské plavidlo zadržené, není jasné. Čína po Rusku požaduje náležité vyšetření incidentu.

Čínský deník Global Times s odvoláním na ruské zdroje uvedl, že ruská fregata na prchající menší čínskou loď New Star vypálila nejméně 500 kanonových nábojů menší ráže. Již během této palby byl nejméně jeden námořník zabit.

Fregata zahájila pronásledování poté, co čínská loď bez povolení ruských námořních úřadů opustila přístav, v němž byla zadržena. Příčina incidentu není jasná, objevuje se několik protichůdných verzí. Podle některých bylo důvodem údajné pašování, podle jiné verze byl zase v pozadí spor o kvalitu rýže, kterou loď vezla.

Podle ruských úřadů New Star nereagovala na výzvy k zastavení, neodpovídala na rádiovou komunikaci a nezpomalila. Za osud námořníků tak prý nese plnou zodpovědnost kapitán lodi, který výzvy ignoroval. Loď sice nakonec otočila, ale přišla prudká bouře, a potopila se. Převrhl se i jeden ze záchranných člunů. Pobřežní stráži se podařilo vytáhnout jen polovinu posádky.