Kyrgyzský parlament schválil uzavření americké základny

Biškek - Kyrgyzský parlament schválil návrh na uzavření strategické americké základny Manas. Odsouhlasil tak plán prezidenta Bakijeva. Ke schválení dokumentu bylo zapotřebí prosté většiny hlasů, to se však považuje za pouhou formalitu, protože zákonodárný sbor kontrolují stoupenci prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Bakijev oznámil úmysl uzavřít základnu počátkem února s odůvodněním, že Washington odmítl platit víc za její pronájem. USA za ni doposud dávaly 63 milionů dolarů ročně a celková americká pomoc Kyrgyzstánu dosahovala 150 milionů dolarů ročně. Manas je je odrazovým můstkem pro operace amerických jednotek v Afghánistánu.

Americké jednotky budou mít teď šest měsíců na to, aby se z kyrgyzské základny stáhly a našly si jinou v regionu, v němž USA soupeří o vliv s Ruskem. Americké ministerstvo obrany dnes v první reakci uvedlo, že USA stále hledají, co by mohly Kyrgyzstánu nabídnout, aby základna pro ně zůstala otevřená i přes odmítavé stanovisko tamního parlamentu.

Mluvčí NATO James Appathurai dnes na tiskové konferenci v polském Krakově novináře uklidňoval, že aliance má pro zásobování jednotek v Afghánistánu alternativy, které může využít. Mluvčí podotkl, že 80 procent zásobovacích tras vede z pákistánského území a alianční jednotky mají přímo v Afghánistánu zásob dostatečné množství. „Je to nepříjemnost, ale vyrovnáme se s ní,“ dodal.

Velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii David Petraeus zavítal v úterý do Uzbekistánu ve snaze zajistit alternativní trasy pro přepravu dodávek určených spojeneckým jednotkám v Afghánistánu. Jednou ze zemí, která souhlasila, aby přes její území byly dopravovány tyto zásoby, je Kazachstán. Je ale ochoten připustit jen transport nevojenského materiálu. Tranzit zásob do Afghánistánu přes své území je ochotno povolit také Rusko.

Dopravní trasy přes Rusko a středoasijské země mají klíčový význam pro jednotky v Afghánistánu v době, kdy USA hodlají rozšířit svůj kontingent v této zemi z nynějších 34 tisíc mužů téměř na dvojnásobek. Posily mají pomoci v boji proti radikálnímu hnutí Taliban, který v poslední době stupňuje útoky. Základna, která vznikla v roce 2001 poté, co USA zahájily válku proti teroristům v Afghánistánu, má v současnosti asi tisícičlenný personál. Každý měsíc tudy prochází 15 000 amerických vojáků, kteří přijíždějí z Afghánistánu nebo do něho směřují, a také 500 tun zboží.

Rozhodnutí uzavřít Manas padlo vzápětí poté, co Moskva ohlásila, že Kyrgyzstánu poskytne ve formě půjčky a nenávratné pomoci více než dvě miliardy dolarů.

Generál David Petraeus přebídá velení nad Blízkých východem a střední Asií.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod