V Bruselu protestovali odpůrci radaru

Brusel - Čeští odpůrci plánovaného amerického radaru demonstrovali v Bruselu. První z protestů české Ligy starostů proti radaru a hnutí Nenásilí se dnes konal před Evropským parlamentem. Na poklidné dopolední manifestaci bylo odhadem několik desítek lidí, převážně Čechů. Podle organizátorů přijelo proti plánům na výstavbu americké radarové základny v Česku protestovat 160 lidí, z toho 130 Čechů a 30 cizinců.

Nesouhlas s výstavbou radarové americké základny v Česku tlumočilo na veřejném slyšení europarlamentu 25 starostů z brdských obcí a několik desítek aktivistů. Odpůrci radaru své argumenty opírají o průzkumy, podle nichž většina Čechů s instalací radaru nesouhlasí. Podle jejich názoru je česká vláda ignoruje a jde proti vůli většiny občanů. „Česká vláda s námi nemluví celé ty dva roky,“ říká starosta Trokavce Jan Neoral, který se přidal k dnešnímu protestu Ligy starostů proti radaru.

„Ruce pryč od našich Brd, nedáme vám ani prd!“

Několik desítek demonstrantů se sešlo před budovou Evropského parlamentu, kde začaly skandovat: „Ruce pryč od našich Brd, nedáme vám ani prd!“ Pak následovaly schůzky s evropskými politiky. Organizátoři protestů se během dne setkali s belgickými senátory, později se zástupci levicových stran v Evropském parlamentu či místopředsedkyní EP Luisou Morgantiniovou. Své vystoupení v Bruselu ukončili veřejným slyšením v Evropském parlamentu.

Odpůrci radaru nejsou v EP poprvé. Veřejné slyšení uspořádali už před dvěma lety. Tehdy je stejně jako letos pozvala evropská levice. To se ale nelíbí například české europoslankyni Janě Hybáškové, která tvrdí: „Evropa tuto obranu potřebuje a je naprosto nemístné, že evropská ultralevice, tedy pořadatelé tohoto dnešního setkání, tuto věc zneužívají ke svým krátkodobým volebním cílům.“ Europoslanec Richard Falbr ale namítá: „Ať lidé v Bruselu vidí, že pořád většina, 70 % radar odmítá.“

Projekt umístění radarové základny v českých Brdech nastartovala americká administrativa exprezidenta George Bushe. Odůvodňovala jej potřebou obrany před potenciální jadernou hrozbou z Íránu a dalších zemí. Současná vláda prezidenta Baracka Obamy se k plánům staví vlažněji, podmiňuje je technologickou účinností a přiměřeností nákladů.

Čeští odpůrci plánovaného amerického radaru demonstrovali v Bruselu.
Zdroj: ČT24