Americký prezident Obama schválil vyslání posil do Afghánistánu

Washington - Prezident Spojených států Barack Obama schválil navýšení počtu amerických vojáků pro Afghánistán o 17 tisíc mužů a žen. Tuto skutečnost oznámil v úterý mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Jedná se o první zásadní rozhodnutí o rozmístění vojsk od Obamova oficiálního nástupu do funkce prezidenta v lednu tohoto roku.

V počtu 17 tisíc osob je kromě vojska také pomocný personál. „Pentagonu bylo toto rozhodnutí oznámeno včera (v pondělí), rozkaz byl podepsán dnes (v úterý). Toto navýšení je nezbytné ke stabilizaci zhoršující se situace v Afghánistánu, jemuž se nedostávalo strategické pozornosti, vedení a zdrojů, které nezbytně potřebuje,“ řekl Gibbs.

Washington počítá s dvojnásobným počtem vojáků 

Do Afghánistánu by mělo zpočátku dorazit asi 8 000 příslušníků námořní pěchoty a po nich pak 9 000 členů pozemních jednotek. Má to být předvoj před dalšími posilami, s nimiž USA tento rok pro Afghánistán počítají. Na místo se tak dostane dodatečných několik tisíc vojáků ještě předtím, než se oteplí, což v Afghánistánu každoročně znamená zintenzivnění bojů.

Obama sliboval novou strategii pro Afghánistán už v předvolební kampani, ale vyslání ohlašovaných až dosud neoznámil. V Afghánistánu působí asi 70 tisíc zahraničních vojáků. Asi 38 tisíc z nich jsou Američané a ve Washingtonu se počítá s téměř zdvojnásobením jejich počtu na 60 tisíc.

Obama prý konstatoval ve včerejším rozhovoru pro kanadskou televizi, že USA budou usilovat o širší přístup k řešení problémů v Afghánistánu. Pouze vojenské prostředky prý k tomu nebudou stačit, a to se podle prezidenta týká i konfliktu s radikálním Talibanem. „Využijeme diplomacie, využijeme pomoci při rozvoji země,“ dodal.

Vydáno pod