Záchranáři v Nízkých Tatrách našli mrtvého českého turistu

Banská Bystrica - Slovenští záchranáři našli v Nízkých Tatrách tělo mrtvého muže. S největší pravděpodobností jde o českého turistu, po kterém pátrali od pátku. Tělo našli pod vrstvou navátého sněhu přibližně 50 metrů pod vrcholem Ďurkové. Podle horské záchranné služby v Jasné umrzl muž necelý kilometr od turistické chaty. Totožnost nalezeného muže ještě musí potvrdit policie.

Záchranáři hledali pohřešovaného Čecha už čtvrtý den. Nezvěstný muž se ve čtvrtek s kolegou vydal na hřebenovou túru, ve vichřici a silném sněžení ale ztratili orientaci. Chtěli přespat v horském útulku pod Chabencem, tam ale nedokázali dojít.

Přes noc bivakovali na jižní straně hřebenu a v pátek ráno se rozešli s tím, že se sejdou na horské chatě Magurka. Tam ale dorazil jenom jeden z nich. Vše nasvědčuje tomu, že muži přecenili své síly a podcenili zimní počasí.

Pátrání po ztraceném Čechovi celý víkend komplikovalo husté sněžení, mlha a vítr. Ty několikrát donutily záchranáře, aby pátrání přerušili. Dnes jim v hledání pomohli i vrtulník a lavinoví psi. Celkem hledalo Čecha 14 záchranářů, ti se museli brodit téměř v metrové nové vrstvě sněhu.

Horská služba důrazně upozorňuje turisty, kteří se v těchto dnech chystají do slovenských hor, aby nepřeceňovali své síly, a doporučuje, aby se lidé informovali také o lavinovém nebezpečí.

Vydáno pod