Sovětští veteráni v Moskvě vzpomínají na invazi do Afghánistánu

Moskva - Ruští veteráni, kteří se v osmdesátých letech účastnili sovětské invaze do Afghánistánu, se sjeli do ruské metropole, aby si připomněli 20 let od konce tohoto nasazení tehdy ještě sovětské armády. Poslední ruské jednotky opustily Afghánistán 15. února 1989. Momentálně v Afghánistánu operují jednotky Severoatlantické aliance, a to už osmým rokem.

„Afghánistán nám udělil neocenitelnou lekci, že politické problémy se nedají vyřešit silou. Je otázka, jestli jsme se poučili dostatečně,“ okomentoval výročí sovětské prohry bývalý velitel sovětských vojsk v Afghánistánu Boris Gromov.

Sovětský svaz vyslal armádu na pomoc afghánské marxistické vládě v boji proti povstalcům v roce 1979. V boji padlo víc jak milion Afghánců. Dalších pět milionů lidí uprchlo ze země. „Když se vdávala sestra, zaútočily na nás sovětské vrtulníky. Sestra, otec a teta zemřeli, já přišel o oko. Na to se nedá zapomenout,“ popsal třicet let staré zážitky svědek sovětské invaze Andul Bašír.

Váleční veteráni: Válka byla nesmyslná

Mudžahídové finančně podporovaní Spojenými státy ale dokázali údery vracet. Během devítiletého konfliktu zabili víc než 15 tisíc sovětských vojáků a nakonec je donutili se stáhnout. „Ta válka byla nesmyslná. Čeho jsme dosáhli? Ničeho. Zůstali jen mrtví kamarádi,“ dodal válečný veterán Oleg Samjonov.

Více o sovětské invazi do Afghánistánu čtěte zde.

Sovětský svaz nebyl první mocností, kdo si na hornatém terénu Afghánistánu vylámal zuby. Na konci devatenáctého století se o připojení země ke svému impériu neúspěšně pokoušela Velká Británie. Nyní v oblasti bojují z iniciativy Spojených států vojska Severoatlantické aliance.

Po Sovětech se v Afghánistánu moří Američané

Americká a následně spojenecká invaze do země následovala krátce po teroristických útocích z 11. září 2001. Boj proti Talibanu se však po osmi letech stále neblíží konci, naopak, počet bombových útoků roste. Povstalci navíc postupně získávají kontrolu nad ztraceným územím. Nový americký prezident proto chce do země poslat nejméně dalších 30 tisíc vojáků, úspěch v Afghánistánu považuje za svou prioritu.

„Jestli se NATO a Amerika zaměří jen na válčení, udělají stejnou chybu jako Sověti,“ varoval velitel mudžahídů Burhanudín Rabaní.

  • Mudžahídové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68249.jpg
  • Teroristický útok na New York z 11. září zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/253/25230.jpg
Vydáno pod