Pravicoví extremisté si v Drážďanech připomněli výročí bombardování města

Drážďany - Obrněné transportéry v ulicích a policejní vrtulníky ze vzduchu dohlížely v Drážďanech na shromáždění jak levicových, tak pravicových radikálů. Sedm tisíc anarchistů tam protestovalo proti každoročnímu pochodu neonacistů, těch se letos sešlo 5 tisíc. Extremisté si připomněli výročí bombardování města za 2. světové války. Mezi pravicovými radikály v Drážďanech byli i Češi.

Tisíce extremistických přívrženců se v Drážďanech vydaly na pochod, aby si připomněly 64. výročí od bombardování města během 2. světové války. Ve východní části města odstartovala zase demonstrace anarchistů, ti chtěli protestovat právě proti pochodu neonacistů. Organizátoři akce uvedli, že se zde sešlo až 7 500 lidí.

V roce 1945, 13. a 14. února, zaútočily na město britské a americké letouny, které zasypaly historické centrum města bombami, Drážďany byly po útoku úplně zničené. Celkové číslo obětí těchto náletů je dosud nepřesné. Loni speciální komise uvedla, že bombardování Drážďan si vyžádalo víc než 25 tisíc životů. Odhaduje se ale, že by číslo mohlo být až mnohonásobně vyšší.

Lídři extrémní pravice v minulosti prohlašovali, že bombardování Drážďan by se dalo srovnat s holokaustem.

Vydáno pod