Na setkání s americkými židy papež znovu odsoudil holokaust

Vatikán - Benedikt XVI. na setkání se zástupci hlavních amerických židovských organizací uvedl, že jakékoli odmítání nebo snižování rozsahu strašných zločinů holokaustu je nepřijatelné. Papež se tak snaží urovnat spory Vatikánu s židy poté, co rehabilitoval biskupa Richarda Williamsona popírajícího holokaust, čímž vyvolal pobouření a protesty židovských organizací. Jak uvedla římská spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi, setkání by ke zlepšení vztahu Vatikánu s židy mohlo přispět. Papež dnes také potvrdil, že připravuje cestu do Izraele.

„Nenávist a pohrdání muži, ženami a dětmi během holokaustu bylo zločinem proti lidstvu. To musí být jasné každému, zvláště těm, kdo se hlasí k tradici Písma svatého,“ prohlásil papež, který při jednání s šedesátičlennou delegací Konference amerických židovských organizací vedenou rabínem Arthurem Schneierem připomněl svou návštěvu v Osvětimi v roce 2006. „Na tuto strašlivou kapitolu našich dějin nesmíme nikdy zapomenout,“ zdůraznil.

Papež dále uvedl, že se plně ztotožňuje se slovy Jana Pavla II., který vyjádřil hlubokou lítost nad chováním těch, kdo židům způsobili bolest, požádal je o odpuštění a vyjádřil přání křesťanů zasvětit se pravému přátelství s židy. Benedikt XVI. rovněž potvrdil, že plánuje návštěvu Izraele. Ta by se podle vatikánských zdrojů měla konat v květnu.

Benedikt XVI.

„Jakékoliv popírání nebo zmenšování tohoto hrozného zločinu nelze tolerovat, zvlášť, pokud přichází od duchovního. Modlím se, aby památka tohoto strašného zločinu posílila naše odhodlání uzdravit rány, které příliš dlouho zatěžovaly vztahy mezi křesťany a židy.“

Rabíni se v posledních letech scházeli s duchovními představiteli Vatikánu dvakrát ročně. Je na Vatikánu, jestli chce pokračovat ve smířlivé cestě předchozího papeže, nebo se vydá jiným směrem, říká editor listu The Jerusalem Post Elliot Jager. Reaguje tak na papežovo rozhodnutí zrušit exkomunikaci biskupa Williamsona. Ten pochybuje o existenci plynových komor v koncentračních táborech a o smrti šesti milionů Židů během holokaustu. Na papežův krok razantně zareagoval hlavní izraelský rabinát - přerušil s Vatikánem veškerý kontakt. K mezinárodní kritice papežova rozhodnutí se přidal kromě jiných i český kardinál Miloslav Vlk.

Benedikt XVI. se sice od výroků biskupa Williamsona distancoval, své rozhodnutí ale zatím nijak nepřehodnotil. Williamson patří k takzvaným tradicionalistům, kteří neuznávají závěry 2. vatikánského koncilu a mnozí také podporují krajní pravici.

Bratrstvo svatého Pia X. se sídlem v Argentině už Williamsona vyloučilo a jeho názory odmítlo. Ostrá kritika na adresu papeže i celé katolické církve zcela zastínila 80. oslavy existence státu Vatikán.