Těsné výsledky voleb v Izraeli kladou otázku, kdo sestaví vládu

Tel Aviv - Předčasné izraelské volby vyhrála podle předběžných výsledků vládní strana Kadima ministryně zahraničí Cipi Livniové. Vítězství je ale těsné. V izraelském parlamentu získá pravděpodobně 28 křesel. O jedno méně připadne opozičnímu Likudu Benjamina Netanjahua. Koho prezident pověří sestavením vlády, zatím není jasné.

Nejlépe vystihuje přístup izraelských médií k předběžným výsledkům voleb slovo opatrnost. Hlasování je prozatím bez jednoznačného vítěze, i když se jím vyhlásily obě strany - Likud i Kadima. Cipi Livniové se podařilo dohnat předvolební ztráty. A centrála Kadimy bouřlivě slavila.

„Izraelský lid si vybral Kadimu a my tento úkol dokončíme vytvořením vlády národní jednoty pod naším vedením,“ prohlásila Livniová po oznámení předběžných výsledků. Jenže výhoda jediného křesla v Knesetu Livniové příliš výhod nedává.

Prezident by dokonce mohl pověřit sestavením vlády vůdce pravicového Likudu Benjamina Netanjahua. Hlava státu totiž nemusí tímto úkolem pověřit jen vítěze voleb, může zvolit toho, kdo má největší šance na sestavení vlády.

Varianta, že by se Likud a Kadima dohodly na společné vládě, není příliš pravděpodobná. Netanjahu nabídku na vstup do velké koalice už před volbami odmítl.

Benjamin Netanjahu

„Dá-li Bůh, postavím se do čela příští vlády. Jsem si jistý, že dokážu sestavit dobrou a stabilní vládu. Nejdřív se obrátím na své přirozené partnery z pravého křídla, jak jsem slíbil.“


Netanjahuovi hraje do karet výrazný zisk nacionalistické strany Izrael je náš domov. Na jeho vůdci Avigdoru Liebermanovi teď bude záviset, ke komu se přikloní. Už naznačil, že je mu milejší Netanjahuův Likud.

Takový scénář děsí Palestince v pásmu Gazy i na Západním břehu. Vláda pravicových stran, z nichž některé jsou ultranacionalistické, by podle nich znamenala konec nadějím na mírové řešení. „Obětí budou jak Palestinci, tak Izraelci. Všichni si musíme dávat pozor na mocenský vzestup těchto sil, které jsou nebezpečné pro všechny,“ říká představitel hnutí Fatah Abdulláh Abdulláh.  

Právě konflikt s Palestinci v pásmu Gazy přitom zřejmě způsobil příklon izraelských voličů napravo. Jsou totiž přesvědčení o tom, že na palestinské straně o skutečný mír stojí málokdo.

Koho může pověřit prezident sestavením vlády

Cipi Livniovou -  jako vítězku voleb ji může prezident pověřit, aby sestavila vládu - její strana Kadima získala 28 křesel v izraelském parlamentu.

Benjamina Netanjahua - ten má asi největší šance na sestavení vládní koalice - ve volbách skončil Netanjahu a jeho Likud na druhém místě - získal 27 křesel v parlamentu

Možné koalice

Likud + Kadima - nejméně pravděpodobná koalice, Likud ji před volbami odmítl

Kadima + Izrael je náš domov - také málo pravděpodobná koalice, Lieberman ji spíš nechce

Likud + Izrael je náš domov - nejpravděpodobnější koalice, pokud prezident pověří sestavením vlády Netanjahua