Berlusconi: Eluana Englarová nezemřela přirozenou smrtí, ale byla zabita

Řím - Italský premiér Silvio Berlusconi prohlásil, že Eluana Englarová, která včera zemřela po odpojení z přístrojů po 17 letech strávených v kómatu, byla zabita. Její smrt dal za vinu prezidentovi Napolitanovi, který odmítl podepsat dekret, jenž by donutil lékaře znovu pacientku napojit na umělou výživu.

„Eluana nezemřela přirozenou smrtí, byla zabita. Prezident Napolitano udělal obrovskou chybu,“ citovaly dnes italské noviny konzervativního premiéra Silvia Berlusconiho, který tak narážel na fakt, že prezident odmítl podepsat dokument. Ten premiér vydal v pátek, dokument měl nařídit lékařům znovu napojit Eluanu Englarovou na přístroje.

O dekretu včera ještě jednal senát. „Jsme rozhořčení. Civilizovaná země přeci nemůže nechat člověka zemřít na vyhladovění a žízeň,“ argumentoval Federico Bricolo, senátor Ligy severu. Senátoři ale už rozhodnutí prezidenta nestihli zvrátit, uprostřed diskuse totiž politikům ministr zdravotnictví oznámil, že Eluana Englarová zemřela.

Senátoři se proto rozhodli, že už nebudou schvalovat dekret, který vydal Berlusconi, ale raději navrhnou nový komplexní zákon, který by upravoval poslední chvíle života.

Zastánci eutanazie: Zemřela v míru

Itálie se po smrti Italky rozdělila na dva tábory. Odpůrci eutanazie označují její smrt za vraždu a naznačují, že odpojení Eluany je proti italské ústavě, neboť ta asistovanou smrt zakazuje.

Zastánci naopak vítají, že mohla pacientka po 17 letech ve vegetativním stavu v klidu zemřít. „Po 17-ti letech v bezvědomí ji mají rodiče právo pohřbít předtím, než sami zemřou,“ myslí si zastánce Vittorio Murri.  Například jeden z italských deníků dnes zahalil titulní stránku do černé barvy a nadepsal ji slovy „V míru“. V senátu vyvěsili vlajku na půl žerdi.

Italce podle rozhodnutí soudu v pátek lékaři na soukromé klinice v Udine odstranili trubici, kterou jí do těla přiváděli umělou výživu. Eluana Englarová byla od roku 1992, kdy měla autonehodu, v kómatu. Právě umělá výživa ji udržovala při životě.

V Itálii se dne skonaly demonstrace za povolení eutanazie.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod