Izrael čekají parlamentní volby, bombardování pásma Gazy pokračuje

Gaza/Jeruzalém - Izraelské letectvo bombardovalo budovu ve městě Chan Junis na jihu pásma Gazy. U severních hranic s pásmem Gazy byl zabit jeden palestinský ozbrojenec, který chtěl napadnout izraelské jednotky. Informovala o tom agentura Reuters. Zítra se přitom konají v Izraeli předčasné volby. Největší šance na vítězství má opoziční strana Likud pod vedením Benjamina Netanjahua. Za ním je vládní strana Kadima v čele s ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Zítra budou Izraelci rozhodovat o obsazení 120 poslaneckých křesel. Ve volbách o ně usiluje 33 politických stran. Aby se ale dostaly do parlamentu, potřebují získat minimálně 2 procenta hlasů. Tuto hranici podle předvolebních průzkumů překročí zřejmě jen 12 politických uskupení.

Největší šance na vítězství přičítají odhady výsledků opoziční straně Likud, kterou vede někdejší premiér Benjamin Netanjahu. Ten se snažil získat podporu u voličů hlavně tím, že v kampani sliboval lepší bezpečnost. Netanjahu kritizoval postup současné vlády proti radikálům z Hamasu v pásmu Gazy. Nelíbí se mu především mírové kroky a tvrdil, že stáhne-li se Izrael i ze západního břehu Jordánu, dočká se mezinárodní letiště u Tel Avivu bombardování.

Vláda Likudu by zřejmě znamenala konec mírových rozhovorů s Palestinci

Podle průzkumů jsou pravicové strany schopny získat dohromady 65 mandátů. Likud by ale sám na sestavení vlády pravděpodobně nestačil, musel by vytvořit koalici s ultranacionalistickými a ortodoxními stranami. To by zřejmě znamenalo konec mírových rozhovorů s Palestinci.

V případě vítězství strany Kadima by se její vůdkyně Cipi Livniová ocitla v situaci, v níž byla loni na podzim. Po rezignaci premiéra Ehuda Olmerta tehdy dostala jako nově zvolená předsedkyně největší vládní strany za úkol sestavit koaliční kabinet, což se jí nepodařilo, takže byly vypsány předčasné volby.    

Konečné volební výsledky by měly být známy nejpozději do středečního rána a prezident pak po konzultacích s vedením stran pověří pravděpodobně předsedu té vítězné sestavením vlády.

Do voleb výrazně zasáhne i strana Izrael je náš domov

Kartami ve volbách výrazně zamíchá také krajně nacionalistická pravice vedená Avigdorem Liebermannem. Tento bývalý moldavský vyhazovač jedná razantně i v politice. Kdo není loajální k Izraeli, nemá v něm podle něj co dělat. Jeho slova míří hlavně za izraelskými Araby, kteří ho považují za fašistu.

„Izraeli hrozí teroristické útoky jak zvenčí, tak zevnitř. Vnitřní teror je mnohem nebezpečnější,“ říká předseda strany Izrael je náš domov. Sám bydlí na západním břehu Jordánu v osadě Nokdim. Myšlení a problémy místních dobře zná a tvrdí, že na ně má recept. A někteří lidé na jeho názory slyší. Přesto ho zdaleka nevolí každý osadník. Pro ty umírněné je příliš radikální. Těm ultraortodoxním zase vadí, že souhlasí se vznikem palestinského státu.