OSN zastavila dodávky pomoci do Gazy, kradl ji Hamas

Gaza - Organizace spojených národů dočasně zastavila humanitární dodávky do pásma Gazy. Učinila tak v reakci na to, že členové Hamasu ukradli 10 kamionů s moukou, které mířily k tamním lidem - uprchlíkům ve vlastním městě, kteří přišli o své příbytky a musí mrznout ve stanech.

Mezi rozstřílenou nemocnicí a pobořenou školou vyrostly desítky stanů - jediná střecha nad hlavou pro lidi, které válka postihla nejhůř. Z jejich domů zbyla hromada suti. „Je tady asi dvě stě rodin. Nemají elektřinu, neteče jim voda, v noci je jim ve stanech zima. V každém je přitom tak deset lidí. Palestinské rodiny jsou početné. Abychom přežili, potřebujeme hodně dětí,“ popisuje situaci dozorce stanového města Sáled Muhammad Márfúr.

Kamal o jedno z těch svých ve válce přišel. Izraelští vojáci vtrhli do jeho domu v den, kdy zahájili pozemní operaci a postřelili mu devítiletého syna. Když ho zvednul, aby ho odnesl do nemocnice, zasáhli i jeho. „Ještě jsem syna držel v náručí, když ho zblízka znovu střelili do hlavy. Měl jsem hrozný strach, že mě taky zabijí. Radši jsem dělal mrtvého. Můj syn už mrtvý byl,“ vzpomíná obyvatel stanového města Kamal Sobhe Avádža.

Teď Kamal bydlí s dalšími osmi členy rodiny v jednom z provizorních stanů, které dodala OSN. Ta ještě do pátku posílala do pásma Gazy denně kamiony s moukou a další pomocí skladovanou v pronajatých domech. Poté, co Hamas jednu zásilku zkonfiskoval, konvoje kamionů se zastavily.

„Nestalo se to poprvé. Chceme ten náklad zpátky. Jakmile ho budeme mít a dostaneme jasnou záruku, že se to nebude opakovat, začneme pomoc znovu rozdělovat,“ vysvětluje mluvčí UNWRA Chris Gunnes.

Přímo v Gaze případy krádeží nikdo nepotvrdí, ať už z loajality k Hamasu nebo ze strachu před ním. Hnutí má pásmo stále pevně pod kontrolou. Jeho policisté sice v obavě z dalších izraelských útoků svlékli uniformy, vládu nad ulicí ale neztratili. Obzvlášť ne ve svých tradičních baštách.