Konference v Mnichově - NATO a Rusko chtějí rychle urovnat vztahy

Mnichov - NATO a Rusko chtějí co nejdříve normalizovat vzájemné vztahy. Shodli se na tom údajně generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer a ruský vicepremiér Sergej Ivanov po jednání konference, která dnes začala v Mnichově. De Hoop Scheffer a Ivanov se rovněž shodli, že je třeba zintenzivnit spolupráci mezi Ruskem a aliancí při zásobování Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF), které pod velením NATO působí v Afghánistánu.

Moskva je údajně připravena umožnit dodávky vojenského vybavení, s výjimkou zbraní, po železnici přes ruské území. Později by prý bylo možné otevřít ruský vzdušný prostor pro transportní letadla aliance směřující do Afghánistánu, uvedl mluvčí NATO James Appathurai. Zdůraznil také, že je v zájmu obou stran vrátit se k formálním vztahům NATO s Ruskem. O jejich obnovení ale podle něj musí rozhodnout vlády členských států aliance.

NATO omezilo spolupráci s Moskvou po rusko-gruzínské válce loni v srpnu. Rusko navíc k nelibosti západních států po skončení konfliktu uznalo nezávislost separatistických gruzínských regionů Jižní Osetie a Abcházie, v nichž si udržuje silnou vojenskou přítomnost. De Hoopp Scheffer a Ivanov dnes jednali i o plánu Moskvy vybudovat v odštěpeneckých gruzínských regionech vojenské základny, v názoru na něj se ale neshodli.

Rusko nerozmístí své rakety, když USA odmítnou radar

V úvodu konference ruský vicepremiér Sergej Ivanov okomentoval plány USA na výstavbu protiraketového systému ve střední Evropě. Ruský prezident Dmitrij Medveděv do Mnichova po Ivanovovi vzkázal, že Rusko nerozmístí své rakety v kaliningradské oblasti, když Spojené státy přehodnotí svůj postoj k protiraketovému deštníku v Polsku a Česku. Hned zítra by na tyto výroky mohl zareagovat americký viceprezident Joseph Biden, který patří k nejočekávanějším hostům mnichovské konference.

„Prezident Medveděv od začátku říkal jasně, že pokud nebudou v Česku a Polsku žádné obranné systémy, jak plánovala předchozí americká administrativa, nebudou ani žádné rakety Iskander v Kaliningradu,“ prohlásil Ivanov. Ten rovněž vyjádřil naději, že Rusko s USA budou o projektu protiraketové obrany vést rozhovory.

Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová ale ČT sdělila, že si nemyslí, že by nová americká administrativa prezidenta Baracka Obamy upustila od plánů vybudovat protiraketový štít v Evropě: „Drastické titulky o tom, že radar je Obamou pohřben, takový pocit si nikdo z jednání skutečně odnést nemohl.“ Dodala, že rozhovory Česka s USA dál pokračují.

Steinmeier a Kissinger vyzvali k odzbrojení

Na mnichovské konferenci dnes rovněž vystoupil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Oba diplomaté vyzvali k celosvětovému.

Steinmeier několikrát naznačil, že celosvětové odzbrojení se neobejde bez zapojení a přispění Ruska. V této souvislosti ocenil, že Rusko předběžně ustoupilo od plánu umístit rakety v Kaliningradu. „Podle mě je to znovu důvod pro hledání společného řešení s Ruskem,“ řekl Steinmeier.

„Pokud budou v Íránu a Severní Koreji nadále pokračovat přípravy k získání jaderných zbraní, bude to nesmírně ponoukat jiné země, aby je v této cestě následovaly,“ varoval dnes Kissinger, který dál trvá na jaderné odzbrojování.

Do Mnichova přijedou kromě představitelů nové americké administrativy také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová, český vicepremiér Alexandr Vondra, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, ministryně obrany Vlasta Parkanová, polský premiér Donald Tusk nebo šéf NATO Jaap de Hoop Scheffer. Konference potrvá do neděle.