Ples krajní pravice ve Vídni narušily střety anarchistů s policií

Vídeň - Srážky levicových demonstrantů s policií provázely ples krajní pravice ve Vídni. Na prestižní adrese, v Hofburgu, se sešly nacionalisticky zaměřené studentské organizace, takzvané buršácké spolky. Řadu z nich úřady označují za extremistické.

Během plesu došlo k velmi bouřlivým protestům, vše přitom začalo poklidným pochodem asi tisícovky levicových demonstrantů, který byl nahlášen. Pochod měl skončit na náměstí Marie Terezie, tedy přímo naproti Hofburgu, kde se ples pořádal. Zde se ale situace vymkla z rukou a asi dvě stovky nejradikálnějších anarchistů se snažily dostat do Hofburgu či bránily účastníkům plesu, aby se do budovy dostali.

Došlo k mnoha incidentům, ale nakonec se policii podařilo situaci zvládnout. Na obou stranách bylo několik zraněných, zatčeno bylo devět demonstrantů.

Ke srážkám krajní levice s krajní pravicí dochází pravidelně, letos byly však silnější. Důvodem jsou úspěchy extrémní pravice v loňských parlamentních volbách, po kterých se mnozí členové tzv. buršáckých spolků dostali do vysokých politických funkcí. Jedním z nich je i místopředseda rakouského parlamentu.