Abbás zrušil kvůli politické situaci v Gaze návštěvu Prahy

Praha - Vůdce palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes zrušil svou pondělní návštěvu České republiky. Sejít se v Praze měl s prezidentem Václavem Klausem i premiérem Mirkem Topolánkem. Důvodem zrušení návštěvy je údajně vnitropolitická situace v Gaze. O náhradním termínu návštěvy se rozhodne v průběhu týdne.

V Praze bylo plánováno soukromé setkání obou prezidentů a následné jednání v přítomnosti národních delegací. Po Klausovi se s Abbásem měl sejít i premiér Mirek Topolánek. Tohoto jednání by se pravděpodobně  zúčastnil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Třiasedmdesátiletý Abbás v české metropoli byl v roce 1987 jako člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), který nyní vede. V čele palestinské samosprávy stanul před čtyřmi lety po smrti dlouholetého palestinského vůdce Jásira Arafata. Umírněný předák palestinské strany Fatah musí vedle stále nevyřešených mírových rozhovorů s Izraelem v posledních letech čelit i konfrontaci s radikálním palestinským hnutím Hamas, které v lednu 2006 vyhrálo tamní parlamentní volby a od června 2007 ovládá pásmo Gazy. Abbásův Fatah udržuje od té doby kontrolu jen nad západním břehem Jordánu.