Rusko nerozmístí své rakety v Kaliningradské oblasti

Moskva - Rusko zatím nerozmístí rakety Iskander na základně v Kaliningradské oblasti. S odvoláním na nejmenovaného představitele generálního štábu ruské armády o tom informovala agentura Interfax. Podle jejích informací toto rozhodnutí souvisí se změnou postoje americké administrativy, která neurychluje plány na vybudování systému protiraketové obrany v Polsku a Česku.

„Realizace těchto plánů byla pozastavena, neboť nová americká administrativa neurychluje plány vybudování protiraketové obrany v Polsku a Česku,“ uvedl agentuře zdroj.

„Pokud je to pravda, byl by to samozřejmě velmi pozitivní krok,“ okomentovala to mluvčí velvyslance USA při NATO Kurta Volkera.

Změnu ruských plánů přivítal i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. „Vítám tuto změnu ruského postoje, doufám, že Moskva uznala, že když zvěstovala tento úmysl, že si sama škodila. Buďme rádi, že Vladimir Vladimirovič Putin k tomuto závěru došel,“ řekl.

Ruské ministerstvo obrany ale na zprávu zareagovalo prohlášením, že s rozmisťováním raket Rusko ještě ani nezačalo, proto jej nemůže ani pozastavit. „Zaprvé, aby se Iskandery u Kaliningradu rozmístily, nejdříve se musejí vyrobit. A dále, co znamená formulace pozastavit práce na rozmísťování. O jakých pracích se tu mluví? Ten, kdo to říká, vůbec neví, že jde o mobilní komplexy, které nepotřebují žádné inženýrské práce. Jednoduše v potřebnou dobu přijedou do určeného regionu a okamžitě budou připraveny k úderu,“ uvedl podle ITAR-TASS nejmenovaný zdroj z ministerstva.

Polsko nechtělo zprávy o změnách ruských záměrů komentovat. Podle prezidenta Lecha Kaczyńského má Varšava zatím informace, které se vzájemně popírají. Premiér Donald Tusk se v rámci ekonomického fóra v Davosu ve čtvrtek sejde s Vladimirem Putinem, se kterým by měl o tomto tématu hovořit.

Moskva proti záměru Washingtonu vybudovat v Česku radar a v Polsku umístit deset protiraketových střel od počátku protestuje a odmítá americké argumenty, že protiraketový štít je obranou USA a jejich spojenců před hrozbou z takových zemí, jako je například Írán. Moskva proto pohrozila, že pokud ve svých aktivitách budou Spojené státy pokračovat, rozmístí své rakety v Kaliningradské oblasti.

Raketa Iskander

  • střela země-země krátkého doletu (400 kilometrů) dlouhá 7,3 metru
  • může nést až 480 kilogramů nákladu - hlavici s kazetovou, tříštivou nebo průbojnou municí; je zřejmě schopná nést i termobarickou neboli vakuovou bombu nebo taktickou jadernou hlavici
  • vystřeluje se z mobilního odpalovacího zařízení, používá palubní navigaci a letovou kontrolu při vzletu a závěrečné fázi trajektorie pro navedení na cíl
  • existuje ve verzích Iskander M (SS-26) a Iskander E; dřívější verzi SS-21 Točka (Scarab) používalo Rusko v Čečensku a v Gruzii
  • Karel Schwarzenberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64085.jpg
  • Kaliningradská oblast autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64311.jpg
  • Rakety Iskander E a Točka autor: Štěpán Kotrba, zdroj: www.blisty.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50673.gif