Izrael bombardoval tunely v Gaze

Gaza - Izraelský letoun dnes v noci bombardoval tunely, které slouží pro pašování zboží a zbraní na hranicích mezi pásmem Gazy a Egyptem. S odvoláním na obyvatele města Rafah a bezpečnostní jednotky radikálního hnutí Hamas o tom informovaly světové agentury. K bombardování došlo jen několik málo hodin před příjezdem zvláštního vyslance amerického prezidenta Baracka Obamy pro Blízký východ George Mitchella do židovského státu.

Obyvatelé Rafahu začali v panice utíkat ze svých domovů poté, co letoun za úsvitu třikrát zaútočil. Svědci uvedli, že bomby způsobily silný výbuch, ale nikoho nezranily. Tento útok je zřejmě odpovědí na úterní útok palestinských ozbrojenců na izraelské vojenské vozidlo, při němž zahynul jeden izraelský voják a tři další byli zraněni. Při následné odpovědi izraelské armády zahynul bojovník Hamasu, který jel na motocyklu.

Izraelský premiér Ehud Olmert potom řekl, že to byla jen počáteční reakce a že plná odpověď Izraele teprve přijde. Izraelská armáda tvrdí, že během 22denní vojenské operace, při níž zahynulo 1 300 Palestinců a 13 Izraelců, její letouny zasáhly velké množství tunelů. Mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm i nadále trvá na tom, že definitivní příměří může být ujednáno pouze při otevření všech hranic pásma a odchodu izraelských jednotek. 

K útoku došlo právě v den, kdy do Izraele přijíždí zvláštní vyslanec amerického prezidenta Obamy pro Blízký východ George Mitchell. Ten se už sešel v Káhiře s egyptským prezidentem Mubarakem k jednání, jak zajistit v pásmu Gazy trvalé příměří. K rozhovorům se připojil také emisar blízkovýchodního kvartetu Tony Blair. Mitchell má na své cestě navštívit také Západní břeh Jordánu a sousední Jordánsko. Mírová jednání v oblasti plánuje i nový americký prezident Barack Obama.