Spolupráce Severoatlantické aliance a Ruska by mohla být obnovena do měsíce

Brusel - Severoatlantická aliance v nejbližších týdnech obnoví s Ruskem kontakty na vysoké úrovni. Vyhlídky na spolupráci s NATO jsou nyní otevřené a vztahy by se mohly zlepšit již příští měsíc. Po schůzce s představiteli aliance to dnes řekl ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin a jeho slova potvrdil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Vztahy Severoatlantické aliance a Moskvy se výrazně zhoršily kvůli loňskému konfliktu v Gruzii.

Návrat k plné spolupráci se dojednal dnes v Bruselu na schůzce Rogozina s jeho protějšky z 26 zemí aliance. Jednalo se také o další spolupráci kolem Afghánistánu. „Vyhlídky na obnovu vztahů jsou nyní plně otevřené… Nevylučuji, že k tomu dojde již ve druhé polovině února,“ sdělil Rogozin.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer ve svém prvním veřejném proslovu po zvolení nového amerického prezidenta Baracka Obamy upřesnil, že se příští měsíc setká s šéfem ruské delegace na bezpečnostní konferenci v Mnichově. „Doufám, že to bude první krok v čerstvém přístupu ke vztahu NATO - Rusko,“ dodal Scheffer a zdůraznil, že Severoatlantická aliance a Rusko potřebují najít novou formu vzájemných vztahů, které by byly založeny na větší důvěře. „Vztah NATO a Ruska je příliš cenný na to, aby se zadrhl na věčně se opakujících sporných bodech,“ zdůraznil. Mezi tato kontroverzní témata patří například rozšiřování aliance směrem na východ, proti čemuž má Moskva ostré výhrady. O vstup NATO má dlouhodobě zájem Gruzie a Ukrajina.

Spolupráce NATO a Ruska byla pozastavena po válce v Gruzii 

Spolupráce na vysoké úrovni mezi Ruskem a aliancí byla na základě srpnového rozhodnutí kvůli bojům v Gruzii pozastavena, pokračovala však na nižší úrovni, třeba při boji proti pirátům u somálských břehů. Moskva také povolila alianci využít ruského území k zásobování desetitisíců vojáků NATO v Afghánistánu kvůli nebezpečí útoků na konvoje v Pákistánu.

Rusko údajně vybuduje v Abcházii námořní základnu

Agentura ITAR-TASS dnes s odvoláním na nejmenovaného ruského vojenského činitele oznámila, že Rusko začne letos budovat v gruzínském proruském separatistickém regionu Abcházie vojenskou základnu. „Bylo přijato základní rozhodnutí vybudovat černomořskou námořní základnu v přístavu Očamčira. Se stavebními pracemi začneme letos. Všechny práce budou trvat více než rok,“ cituje agentura ruského důstojníka, který vysvětlil, že základna by měla chránit Abcházii před útoky Gruzie.

Abchazský prezident Sergej Bagapš dnes řekl, že na základě smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci je Abcházie připravena k praktické spolupráci s Ruskem ve vojenské oblasti, a tedy i s Černomořskou flotilou.