Někdejší šéf německé pošty dostal za daňové úniky 2 roky podmíněně

Bochum - V Německu dnes padl rozsudek nad bývalým šéfem poštovní a logistické skupiny Deutsche Post Klausem Zumwinkelem. Někdejší ředitel německé pošty převáděl peníze do Lichtenštejnska, a připravil tak stát na daních mezi roky 2002 a 2006 téměř o milion eur. U soudu se k tomu ale přiznal, a ten mu tak vyměřil jen dvouletý podmíněný trest.

Bývalý šéf německé pošty Klaus Zumwinkel hned v první den soudního procesu přiznal, že Německo připravil na daních v letech 2002 až 2006 téměř o milion eur. O nezaplacených částkách z předchozích let pomlčel, protože jsou už promlčené. Svého činu nicméně Zumwinkel veřejně litoval. „Byla to největší chyba mého života. Lituji svého provinění a ponesu následky,“ řekl minulý čtvrtek. Mezitím Zumwinkel navíc urovnal všechny dlužné částky i s úroky.

Soud bral přiznání jako polehčující okolnost, a udělil proto Zumwinkelovi mírný trest. Zumwinkelovi teoreticky hrozilo až pět let vězení, udělené tresty jsou ale v případech daňových úniků obvykle mnohem mírnější. Dvouletý podmínečný trest požadovalo i státní zastupitelství.

Státní zástupci usvědčili manažera německé pošty z krácení daní před rokem díky DVD s ukradenými daty lichtenštejnské banky LGT, které koupily německé tajné služby. Úřady tak získaly celé seznamy daňových hříšníků. O legálnosti tohoto obchodu se právníci dosud přou.

Klaus Zumwinkel
Zdroj: Ina Fassbender/ČTK/AP