Pilota, který nouzově přistál v New Yorku, přivítaly stovky lidí

Danville (USA) - Tisíce lidí v kalifornském městě Danville nadšeně přivítaly svého rodáka a nového národního hrdinu - pilota Chesleye Sullenbergera. S Airbusem 320, kterému krátce po startu vypověděly službu oba motory, nouzově přistál na řece Hudson v centru New Yorku, a zachránil tak životy všech 155 cestujících. Vyšetřování incidentu stále probíhá. Podle všeho se stroj srazil s hejnem hus.

Asi 3 000 lidí připravily Chesleymu „Sullymu“ Sullenbergerovi v Danville, předměstí San Franciska, kde s rodinou žije, hrdinské uvítání. Na Sullenbergera čekala vedle davů i kapela a v radostné atmosféře se mu od starosty města dostalo vyznamenání. Pilot byl obdarován klíčem od města a jmenován čestným policistou.

Skromný Sullenberger shromážděným řekl, že je vděčný za obrovské množství díků, kterého se mu od nouzového přistání dostalo, a také, že se svou posádkou dělali jen svou práci. „Shodou okolností to byla právě tato zkušená posádka, která podle plánu letěla s tím konkrétním letadlem v ten konkrétní den,“ řekl momentálně nejslavnější americký pilot davu. „Ale vím, že můžu mluvit za všechny členy posádky, když vám řeknu, že jsme prostě jen dělali práci, na kterou jsme vyškoleni.“