Orkán ve Španělsku, Francii a Německu zabil nejméně 15 lidí

Paříž/Madrid/Berlín - Vichřice, která se přehnala přes sever Španělska, jihovýchod Francie a část Německa, si od pátku vyžádala podle agentury DPA nejméně 15 obětí. K největšímu neštěstí došlo dnes u Barcelony, kde při zřícení střechy sportovní haly zahynuly čtyři děti mezi devíti a 12 roky, nejméně 13 dalších bylo zraněno, jedno těžce. Lidé umírali i v Německu a Francii. Přes milion lidé je bez dodávek elektřiny. Několik letišť muselo být uzavřeno, přerušena byla také železniční spojení a řada silnic je nesjízdných.

Bouře udeřila v noci z Atlantiku silou, jakou nikdo nečekal. Meteorologové předpovídali vichřici a doporučovali lidem nevycházet. Rychlost větru 175 kilometrů v hodině ale překročila všechny odhady a orkán zasáhl i širší pásmo, než se čekalo. Serval elektrické vedení, lámal stromy, zablokoval silnice. Bez proudu je milion Francouzů a jejich počet roste s tím, jak bouře zasahuje další a další území.

Střecha sportovní haly pohřbila čtyři děti 

Při tragédii u Barcelony se zhroutila střecha sportovní haly v obci Sant Boi de Llobregat a zavalila 20 až 30 dětí uvnitř. Na místo dorazilo 12 ambulancí, týmy záchranářů a zoufalí rodiče dětí. Budova byla stará 15 let, podle úřadů i místních byla v dobrém stavu. Při nehodě zahynuly tři děti, další vážně zraněný chlapec zemřel po převozu do nemocnice, uvedl španělský server La Vanguardia. Podle něj bylo dalších devět zraněných dětí převezeno do nemocnic v okolí. Smrtí čtyř dětí po zřícení části sportovního centra se ve Španělsku zvýšil počet obětí vichřice na šest. Dva mrtví byli už dřív hlášeni z jiných míst Španělska. V pátek večer zemřela v centru Barcelony dvaapadesátiletá chodkyně, na kterou spadla kvůli větru zeď. Další obětí se dnes poblíž Luga na severozápadě země stal policista, na něhož spadl strom, když se snažil ze silnice odstranit spadané větve.

Živel zaměstnal především energetiky. „Počet odpojených klientů se blíží milionu,“ sdělil rádiu Europe 1 Michel Francony z rozvodné společnosti Electricite Reseau Distribution France. Dále uvedl, že bylo povoláno 1000 zaměstnanců, aby dodávky elektřiny obnovili. Zatím však mají kvůli zablokovaným cestám potíže dostat se do postižených oblastí, dodal Francony. Také ve Španělsku se kvůli vichřici ocitly desítky obcí bez elektřiny a ve městě Gandía jižně od Valencie se dokonce zřítily střechy jedné školy a jednoho bazénu.

Výkyvy počasí dnes pronásledovaly také Německo, kde si sněhové bouře, vichřice a náledí vyžádaly dva životy a způsobily řadu dopravních nehod. V Hesensku se na náledí srazily dva vozy, přičemž zemřel čtyřicetiletý muž. V Bádensku-Württembersku zahynul sedmdesátiletý muž, na kterého spadla vrata stodoly, která vichřice vytrhla z pantů. Na namrzlých německých silnicích se odehrála řada dopravních nehod, většinou však s lehčími následky.

  • Orkán - pád části sportovního centra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/638/63767.jpg
  • Orkán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/638/63756.jpg
  • Orkán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/638/63768.jpg
Vydáno pod