Módní droga spice byla v Německu na rok zakázána

Berlín - Směs koření zvaná "spice", která se stala módní drogou, je v Německu kvůli vysokým zdravotním rizikům zakázaná. Od včerejška  je držení a obchodování s touto drogou trestné. Oznámilo to dnes německé ministerstvo zdravotnictví s tím, že zákaz platí zatím na jeden rok. Vláda totiž potřebovala drogu postavit mimo zákon co nejrychleji, proto byl zákaz vydán v urychleném řízení. V brzké době bude připraven zákon, který spice zakáže trvale.

„Spice není neškodná droga,“ prohlásila podle DPA ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová. Proto musí být směs rychle stažena z trhu. „Je důležité, abychom jednali rychle,“ dodala.

Zákaz spice byl vydán v urychleném řízení, a proto platí zatím jen na jeden rok. Předpokládá se ale, že během této doby bude vydán trvalý zákaz. Spice má podobné účinky jako marihuana. Přimíchává se do tabáku a kouří se. V obchodech se dosud prodávala jako směs koření. Obsahuje lehce pozměněnou formu cannaboidu CP-47,497. Tato substance se hlavní účinnou látkou blíží konopí a působí obzvlášť silně a dlouho. Kromě této substance směs obsahuje také látku označovanou odborně jako JWH-018, která je nynějším nařízením rovněž zakázána.

Protidrogová pověřenkyně německé vlády Sabine Bätzinová zdůraznila, že prodej spice vydávané za „neškodnou kuřáckou vůni“ představuje „jednoznačný podvod v označení zboží“. Každá konzumace této drogy je riskantní. Bylo totiž prokázáno, že výrobci vědomě přidávají do této směsi další omamné látky.

Nebezpečnost spice vyplývá i z toho, že se tato směs prodává zatím za „cenu kapesného“, tedy 30 eur (asi 830 Kč) za třígramové psaníčko. Právě proto si získala droga takovou oblibu u mladistvých. Konzumace spice není prokazatelná obvyklými testy na drogy.

Spice byla dosud oficiálně prodávána jako „vonná směs“ k vykuřování místností, v rozporu s návodem na balíčku však byla obvykle kouřena jako tabák. Substance THC, tvořící hlavní omamnou látku přírodního konopí, je ve spice mírně pozměněna a je v účinku až čtyřnásobně silnější. Hrozí vytvoření závislosti na ní, a proto byla zakázána již v řadě zemí.