Budoucí americký ministr financí se omluvil za neplacení daní

Washington - Nominovaný ministr financí Timothy Geithner dnes absolvoval slyšení před senátory, kteří by ho měli potvrdit do funkce, do níž ho nominoval prezident Barack Obama. Se jmenováním to ale nemá Geithner tak jisté jako ostatní členové Obamova kabinetu. Budoucí ministr financí čelí skandálu, protože před časem neplatil daně. Za to se ale dnes senátorům omluvil.

Geithner dnes v Senátu prohlásil, že jeho chyby v placení daní pramenily z nedbalosti a nebyly záměrné. Dodal také, že veškeré dluhy na daních již uhradil a vyjádřil lítost nad tím, že se tato otázka stala tématem v jeho slyšení.

Skandál s neplacením daní se na Geithnera provalil minulý týden. Vyšlo najevo, že budoucí ministr financí neplatil státu daně během svého působení v Mezinárodním měnovém fondu v letech 2001 až 2004. Celková dlužná částka se vyšplhala na 34 tisíc dolarů. Část dluhu sice zaplatil v roce 2006, zbytek ale ještě nedávno dlužil státní pokladně. Dluh doplatil až poté, co ho Obama loni v prosinci jmenoval na pozici ministra financí.    

Geithner má být klíčovou postavou v dalších krocích ke stabilizaci finančního sektoru a k jeho vyvedení z finanční krize. Nominovaný ministr bez dalších podrobností uvedl, že dosavadní přístup k této stabilizaci podrobí reformám. Dodal, že Obama předloží svůj plán finanční stabilizace v příštích několika týdnech.