V Rakousku chtějí na sjezdovkách zavést povinné nošení přileb u dětí

Vídeň - Nejspíš ještě tuhle zimu budou moci nejmladší lyžaři na rakouské sjezdovky pouze s přilbou. Jako první spolková země chtějí tuto povinnost do věku 15 let zavést Dolní Rakousy. A volá se po jednotné právní úpravě pro celé Rakousko. Stále víc lyžařů přitom helmu nosí dobrovolně.

Přilba je v Rakousku hitem této lyžařské sezóny. V prodejnách a půjčovnách jen tak tak stačí doplňovat zásoby. V Rakousku se tuto zimu prodává přileb zhruba dvakrát víc než loni. „Nárůst je znát hlavně u přileb pro dospělé, u dětí byl ten trend jednoznačný už několik let,“ poznamenal pracovník lyžařské prodejny a půjčovny Norbert Heigl.

Stále častější zprávy o úrazech, které skončily tragicky kvůli tomu, že jejich účastníci neměli chráněnou hlavu, vedly k obratu v uvažování lyžařů. Donutit ale malé děti aby přilbu nosily, není úplně jednoduché. Lyžař z Maďarska proto radí: „Když mám helmu já, tak je pro mě snazší přesvědčit své děti, aby si ji nasadily.“

To, co se na sjezdovkách pomalu stává samozřejmostí, se snaží dohnat i úřady. Jako první v Rakousku chtějí povinné nošení přileb do 15 let zavést Dolní Rakousy. Tamní střediska jsou pro svou blízkost oblíbená i mezi českými lyžaři. Ostatní spolkové země ale uvažují podobně a snaží se své plány sjednotit.

„Hlavně pro zahraniční turisty by asi bylo jednodušší, kdyby v celém Rakousku platila stejná pravidla. My jsme třeba na samé hranici se Štýrskem, takže u nás by byl helma povinná a kousek dál už ne,“ míní Katharina Putz, členka vedení lyžařského centra Hochkar.

Zavedení povinného nošení přileb na sjezdovkách má podporu u většiny rakouské veřejnosti. 84 procent Rakušanů se v posledním průzkumu veřejného mínění vyslovilo pro. Povinné nošení přileb zavedla v Evropě zatím jen Itálie, hlavu si tam musejí chránit lyžaři do 14 let.

Vydáno pod