EU a Izrael budou projednávat řešení blízkovýchodní krize

Brusel - Blízkovýchodní krize a možnosti jejího řešení budou spolu s otázkou humanitární pomoci lidem postiženým izraelsko-palestinským konfliktem dominovat večeři ministrů zahraničí a evropských záležitostí členských států Evropské unie. Tu dnes do Bruselu svolalo české předsednictví EU. Pozvání dostali i zástupci Izraele. Včera si Írán stěžoval českému chargé d´affaires v Teheránu kvůli nečinnosti EU k porušování lidských práv v Gaze.

Večeře navazuje na jednání z minulého týdne v egyptském Šarm aš-Šajchu a v Izraeli, kterých se zúčastnil i český premiér Mirek Topolánek a na nichž se současná napjatá situace mezi Izraelci a Palestinci řešila.

Na dnešní jednání Češi kromě zástupců zemí 27členného bloku pozvali i izraelskou stranu. Do Bruselu by měla dorazit šéfka tamní diplomacie Cipi Livniová. V neděli pak na toto setkání naváže další schůzka. Na ni byli kromě států unie pozváni i zástupci Egypta, Jordánska, Turecka a palestinské samosprávy. Na začátku února by měl do Spojených států odcestovat český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jednat o izraelsko-palestinském konfliktu s nastávající šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Írán předvolal kvůli Gaze českého diplomata

Iránské ministerstvo zahraničí si včera oficiálně protestovalo u českého chargé d´affaires v Teheránu Jana Kouřila proti údajné nečinnosti Evropské unie vůči porušování lidských práv v pásmu Gazy. Setkání dnes potvrdil Jiří Beneš z tiskové služby ministerstva zahraničí v Praze. Íránské ministerstvo se ostře ohradilo proti významnému mlčení EU k porušování lidských práv v Gaze.

„Evropská unie nepodpořila rezoluci Rady OSN pro lidská práva, což povede k jejich ještě většímu porušování sionistickým režimem (Izraelem),“ uvedlo íránské ministerstvo zahraničí. Jeho představitel dodal, že k případům porušování lidských práv v pásmu Gazy řadí Írán masakr dětí a žen v Gaze a blokádu tohoto města. Írán je přesvědčen, že mlčení EU povzbuzuje Izrael k pokračování v jeho zločinech.

Od zahájení izraelské ofenzivy 27. prosince bylo zabito už více než 1 400 Palestinců, včetně 700 civilistů. Hamas podle úterních zpráv agentur přiznává přes sto svých mrtvých bojovníků a 180 mrtvých policistů. Izrael registruje deset mrtvých vojáků a tři civilisty. Izraelská armáda a palestinské radikální hnutí Hamas v pásmu Gazy vyhlásily o víkendu příměří. Izrael slíbil, že stáhne všechny své jednotky z pásma.