Při bombovém útoku v Iráku zemřelo pět civilistů

Bagdád - Ve stejný den, kdy se úřadu amerického prezidenta ujal Barack Obama, jenž chce časem stáhnout americké vojáky z Iráku, došlo v této blízkovýchodní zemi ke dvěma bombovým útokům proti americkým a iráckým cílům. Zemřelo při nich pět iráckých civilistů a dva američtí vojáci byli zraněni. S odvoláním na americké vojenské zdroje to uvedla agentura AP.

Automobil naplněný výbušninou explodoval v úterý v blízkosti amerického konvoje projíždějícího severozápadně od hlavního města Bagdádu. Podle americké armády byl útok, který zabil tři irácké civilisty a zranil dva americké vojáky, činem členů teroristické sítě Al-Káida.

Další útok v centru Bagdádu, kde explodovala výbušnina nastražená u silnice, byl podle irácké vlády pokusem o vraždu zástupce ministerstva školství, jenž kolem nálože projížděl v koloně aut. Úředník vyvázl bez zranění, při incidentu ovšem zemřela žena a dítě, tři další iráčtí civilisté byli zraněni. Přestože v Iráku stále dochází k útokům proti americkým a iráckým terčům, jejich počet loni oproti předchozím obdobím výrazně klesl.

Vydáno pod