Washington zaplavila Obamománie

Washington - Obamománie ve Washingtonu vypukla naplno - na dnešní inauguraci, která proběhne před Kapitolem, mají do města přijet až dva miliony lidí. Přestože nejsou informace o možných teroristických útocích, mají tajné služby nejvyšší pohotovost.

I obchodníci chtějí na této události vydělat. Obchodníci pohotově zareagovali, prodávají suvenýry s portrétem Obamy a ty jdou doslova na dračku. „Každý by něco z toho chtěl. Líbí se jim pera i psí známky. Například sluneční brýle jsou velmi populární,“ říká obchodnice Ann Handová.

Ve Washingtonu se prodává i zboží s nápisem Barack Obama - odznaky, přívěsky, portréty, manžetové knoflíčky, ale i zboží jako dortíky a koláče.

Inauguraci budou kromě prominentů sledovat bezdomovci, veteráni a postižení

Do Washingtonu se sjely statisíce lidí z celé Ameriky, z celé palety menšin i většin. Chtějí být u historické výměny prezidentů. Jsou mezi nimi ti, kdo na to mají, a zásluhou mecenáše z Virginie i ti, kdo přežívají ze dne na den. Nadace Earla Stafforda svezla do luxusního washingtonského hotelu přes tři stovky bezdomovců, válečných veteránů a postižených.

Znevýhodnění hosté uvidí inauguraci z hotelové terasy. Pracovníci charity jim pomáhají vybrat oblečení na galavečeři. Účet za štěstí tří stovek chudých dělá 1 milion 600 tisíc dolarů. Ale prý za to stojí.

Podnikatel a mecenáš z Virginie Earl Stafford tvrdí: „K tomu jsme byli povoláni, sloužit našim bratrům a sestrám. Je naším posláním postarat se o ně.“

Inaugurace v číslech

Barack Obama se stane 44. prezidentem USA.

Bude to 55. prezidentská inaugurace v historii USA.

Do Washingtonu přijede až 3 mil. lidí.

Obamova inaugurace stála přes 150 mil. dolarů.

Obamu bude střežit 32 tisíc vojáků a 8 tisíc policistů.