Ve Washingtonu celý den pilují program zítřejší inaugurace

Washington - Už jen den zbývá do inaugurace vůbec prvního černošského prezidenta Spojených států. Barack Obama složí přísahu za mimořádných bezpečnostních opatření. O bezpečnost nového prezidenta se budou starat i vojáci patřící k nejstarší americké jednotce. Doprovod hlavy Spojených států je jejich úkolem již celá staletí.

Uniformy z války o nezávislost budou tvořit kulisy jiné dějinné události - inaugurace Baracka Obamy. O bezpečnost prezidenta se postarají členové elitní jednotky americké armády. „Toužil jsem se dostat k téhle jednotce, absolvoval jsem velmi přísné zkoušky. A inaugurační přehlídka je vrchol toho, co jsem tu zažil,“ říká flétnista Josh Salazar.

Ještě dnes měli vojáci poslední zkoušku, zítra už bude všechno naostro. Elitní jednotka bude patřit k vrcholům tradiční přehlídky. V očích velitelů neomluví chyby v předepsané formaci nebo zaváhání v pochodovém kroku ani patnáctistupňové mrazy. O pár metrů dál elita mezi policejními motorkáři do omrzení nacvičuje udržování předepsané formace. Budou to právě oni, kdo pojede v čele inaugurační přehlídky.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Před Kapitolem se ještě dnes fotili turisté. Už zítra zde budou na židlích mrznout prominenti, pár tisíc vyvolených, kteří slavnostní přísahu uvidí na vlastní oči. Hřát je bude jenom vědomí, že jsou svědky historie.

Poslední přípravy vrcholí i u Bílého domu. Do města míří statisíce lidí. Bude to největší inaugurace v dějinách. Většina hotelů je vyprodaná už od Obamova vítězství. Lidé spí u známých, stovky kilometrů daleko nebo na podlaze washingtonských kostelů.

Invaze návštěvníků město ochromí. Bezpečnostní opatření jsou nevídaná. Policie uzavřela skoro celé centrum i všechny mosty. V akci budou tisíce policistů, vojáků i speciálních agentů. Hlídkují na zemi, ve vzduchu i ve vodě. I přes nepříjemnosti se ale Washington chystá zítra především slavit.

Obama poslední den před nástupem do úřadu věnoval charitě

Poslední den před převzetím úřadu amerického prezidenta věnoval Barack Obama charitě. S malířským válečkem se před desítkami fotografů a kameramanů chopil úpravy interiéru jednoho z washingtonských útulků pro mladé bezdomovce.

V USA je dnes státní svátek na památku zavražděného černošského buditele Martina Luthera Kinga, podle Obamy by ale neměl být sváteční den jen příležitostí k odpočinku a přemítání, ale k práci ve prospěch jiných. „Požádal jsem Američany, aby své dnešní úsilí obrátili k trvajícímu závazku obohatit životy ostatních ve svých komunitách, městech a ve své zemi,“ řekl Obama.

Obamova manželka Michelle a žena budoucího viceprezidenta Jill Bidenová pomáhaly dnes na stadionu Roberta Kennedyho s přípravou balíčků a s psaním dopisů vojákům v zahraničí. Charitě se věnoval i příští viceprezident Joe Biden.

  • Elitní jednotka americké armády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62849.jpg
  • Malířským válečkem Obama upravoval interiér jednoho z washingtonských útulků pro mladé bezdomovce. autor: Charles Dharapak, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/630/62908.jpg