Ode dneška je Bush prezidentem důchodcem

New York - Od doby, kdy Barack Obama složí slavnostní prezidentskou přísahu, bude jeho předchůdce Geroge Bush už jenom exprezidentem, který má ročně nárok na prezidentskou penzi ve výši více než 200 tisíc dolarů. Zahálet v papučích na svém texaském ranči ale zřejmě nebude.

Dnes krátce po inauguraci Baracka Obamy se George Bush ztratí z politické scény. Nasedne do armádního vrtulníku, který ho od Kapitolu ve Washingtonu dopraví na základnu Andrews, odkud exprezident poletí do svého domovského státu Texasu. Právě v tomto státě na svém ranči v Crawfordu bude Bush se svou rodinou odpočívat po náročných osmi letech vlády. Později se možná přestěhuje do svého domu v Dallasu.

Kromě důchodu dostane Bush od státu ještě finance na výdaje spojené s provozem kanceláře, navíc ho nadále budou střežit tajné služby. Prezidentský důchod zřejmě ale nebude pro Bushe jediným zdrojem příjmů. Exprezident se bude moci věnovat akademické kariéře, dostane zřejmě nabídky na placené přednášky, navíc by mohl vydělat i na prodeji svých memoárů.

Bush byl ale bohatým člověkem ještě před příchodem do Bílého domu. Před loňským otřesem amerického finančního sektoru se jeho soukromá aktiva odhadovala na osm až 20 milionů dolarů (až 420 milionů korun). Exprezident se domnívá, že jeho vklady finanční krize znehodnotila, ale neví o kolik, protože po dobu svého úřadu s nimi nesměl nakládat a neměl o nich žádné informace.