Neapolská mafie a kolumbijští narkobaroni řídí své akce ze Španělska

Madrid - Ve Španělsku spolupracují neapolská mafie camorra a drogové kartely z Kolumbie. Podle neapolské policie odtud mafie řídí část svého obchodu s drogami. Kulturní příbuznost země a až donedávna ideální podmínky ve španělském stavebnictví vytvořily ze Španělska podle tamních médií důležité centrum a křižovatku pro aktivity italských mafiánů. V posledních měsících bylo v Barceloně také zadrženo několik předáků camorry, minulý týden byl na nemocničním lůžku v Madridu zavražděn přední kolumbijský překupník drog Leonidas Vargas.

V sobotu byl v Barceloně na severovýchodě Španělska zatčen přední šéf camorry Salvatore Zazo. Jak dnes listu El País řekl velitel neapolské policie Gaetano Maruccia, Zazo řídil ze Španělska export obrovského množství kokainu směřujícího z Kolumbie do Neapole. Sloužil jako spojka pro kolumbijskou mafii a zároveň stál v čele klanu Mazarella, který kontroluje obchod s drogami v Neapoli.

Neapolský organizovaný zločin si podle Maruccii v některých velkých španělských městech vytvořil své logistické základny a má zde mnoho významných zástupců, kteří jsou v Itálii stíháni, a rozsáhlou síť spolupracovníků.

Zadržený kokain
Zdroj: ČT24