Obama se dnes v pravé poledne stane 44. prezidentem USA

Washington - Úderem poledne washingtonského času (v šest večer našeho času) složí dnes Barack Obama před sídlem Kongresu prezidentskou přísahu do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse a ujme se úřadu jako 44. prezident USA. Prezidenti se v jednověté přísaze zavazují, že budou svědomitě vykonávat svůj úřad a hájit americkou ústavu. První prezident George Washington si k textu přidal slova "k tomu ať mi dopomáhá Bůh", která od těch dob prezidenti opakují.

Poslední den před velkou inaugurací byl pro Obamu velice rušný. Během noci se sešel s nejvýznamnějšími americkými státníky k oficiální večeři. Kromě toho společně s rodinou navštívil koncert určený dětem z rodin zahraničních příslušníků armády.

Inaugurace v duchu tradic

Dobu i text slibu předepisuje americká ústava, podle tradice založené Washingtonem skládají jeho nástupci slib s rukou na Bibli. Obama si vybral stejný výtisk Bible, na který při své první inauguraci v roce 1861 přísahal i bojovník proti otroctví Abraham Lincoln. Dosavadní prezidenti podle Washingtonova vzoru z roku 1789 po složení slibu Bibli políbili.

V ranních hodinách se Obama s manželkou a budoucím viceprezidentem Joe Bidenem zůčastní bohoslužby. Poté má v plánu formální návštěvu v Bílém domě u odstupujícího prezidenta Bushe. K oficiálním oslavám se všichni dostaví během dopoledních hodin. Začátek je naplánován na 11:30 (17:30 SEČ). Inauguraci oficiálně zahájí předsedkyně kongresového inauguračního výboru, demokratická senátorka Dianne Feinsteinová, která také přivítá hosty. Podle tradice mezi nimi nebudou zahraniční státníci - cizí státy zastoupí washingtonští velvyslanci.

Jako první složí slib viceprezident

Jako první složí do rukou soudce Nejvyššího soudu USA Johna Paula Stevense přísahu nový viceprezident Joe Biden. Její znění na rozdíl od té prezidentské nepředepisuje ústava, ale jde o stejný text, jaký při nástupu do funkcí odříkávají vysocí státní úředníci. Viceprezidentská přísaha byla do inauguračního programu zařazena až v roce 1937, kdy byl podruhé do úřadu prezidenta uveden Franklin Roosevelt. Do té doby viceprezidenti skládali svůj slib uvnitř budovy Kongresu.

V inauguračním projevu Obama představí hlavní principy své vlády

V pravé poledne 20. ledna se inaugurace koná od roku 1937. Předtím byl dnem nástupu nového prezidenta do úřadu 4. březen, ale čtyřměsíční období od voleb do inaugurace, které bylo na počátku dějin USA nutné pro přestěhování nového prezidenta a jeho úředníků do Washingtonu, se už tehdy ukázalo jako příliš dlouhé. Ve 20. dodatku ústavy bylo proto zkráceno na zhruba 11 týdnů.

Po přísaze pronese Barack Obama inaugurační projev, v němž představí hlavní zásady svého čtyřletého funkčního období. Jde o tradici z dob George Washingtona. Při své druhé inauguraci v roce 1793 vystoupil s vůbec nejkratším proslovem, který čítal pouhých 135 slov. Naopak nejdelší projev měl v roce 1841 William Henry Harrison. V chladném počasí mluvil hodinu a 40 minut, nastydl, dostal zápal plic a za měsíc zemřel.

Program Obamovy inaugurace bude pokračovat oslavnou básní. Letos ji na Obamovu počest sepsala básnířka, esejistka a dramatička Elizabeth Alexandrová. Program bude provázen několika hudebními bloky, v jejichž rámci vystoupí například vojenská kapela americké námořní pěchoty, dětské sbory, Aretha Franklinová nebo houslový virtuos Itzhak Perlman. Součástí slavnosti je krátká motlitba, kterou letos pronese kalifornský pastor a zakladatel jedné z největších evangelických kongregací Saddleback Church Rick Warren.

Na závěr přijmou přítomní požehnání od reverenda Josepha Loweryho, bojovníka za občanská práva amerických černochů a duchovního převážně černošské metodistické kongregace. Slavnost ukončí hymna v podání sboru amerického námořnictva.

##GMAP:1025:Průvod po Obamově inauguraci##

Po slavnostní přísaze se vydá průvod k Bílému domu

Po oficiálním ceremoniálu na Kapitolu bude inaugurační program pokračovat rovněž tradičním průvodem k Bílému domu, v němž vystoupí tisíce hudebníků, vojáků a členů nejrůznějších souborů. Oslavy završí deset oficiálních inauguračních bálů a ranní bohoslužba v Národní katedrále. Poprvé v inaugurační historii ji povede žena - reverendka liberální protestantské denominace Christian Church Sharon Watkinsová.

Washingtonské úřady předpokládají, že do města u příležitosti Obamovy inaugurace dorazí 2 miliony návštěvníků. Zatímco na inaugurační program se většina z nich nedostane, slavnostní přehlídku na 2,7kilometrovém úseku Pennsylvania Avenue budou sledovat statisíce lidí. Prakticky celé centrum i se všemi mosty přes řeku Potomac bude alespoň během klíčového ceremoniálu uzavřeno, jak uvedl zahraniční zpravodaj ČT Tomáš Šponar.

V den inaugurace bude oficiálně představena i luxusní obrněná limuzína, v níž bude prezident jezdit. Americká tajná služba uvedla, že cadillac přezdívaný „Zvíře“ poskytne Obamovi stoprocentní bezpečí. Experti předpokládají, že auto je vybaveno neprůstřelnými skly, pancéřovou karosérií, samostatným zdrojem kyslíku a hermeticky uzavřeným interiérem, který má prezidenta ochránit před chemickým útokem.

Obamova inaugurace bude nejdražší v historii

Navzdory ekonomickým potížím a finanční krizi bude Obamova inaugurace nejdražší v historii. Americká média odhadují celkové náklady až na 160 milionů dolarů (asi 3,2 miliardy korun). Zhruba třetinu uvolní federální vláda na základě rozhodnutí odcházejícího prezidenta George Bushe, který na žádost washingtonského starosty vyhlásil hlavní město územím ve stavu nouze. Poprvé tak jsou peníze vyčleněné na zvládání živelních pohrom nebo jiných neštěstí poskytnuty předem na zajištění politických událostí. Důvodem je podle starosty Adriana Fentyho potřeba uhradit zvýšené náklady na bezpečnost očekávaných 1,5 až dvou milionů účastníků inauguračních slavností.

Kongres už loni uvolnil na tento účel pro město Washington 15 milionů dolarů, které ale zdaleka nestačí na zaplacení všech výloh. Část bude také hrazena z dobrovolných příspěvků. Celkové náklady na inauguraci mohou podle představitelů města vzrůst, pokud bude sněžit, protože bude třeba ulice v krátké době uklidit. Meteorologové zatím možnost sněžení odhadují na 30 procent.

Druhá Bushova inaugurace v roce 2005 vyšla podle listu Washington Times zhruba na 40 milionů dolarů. Celkové výdaje na inauguraci Billa Clintona v roce 1993 přišly na 33 milionů dolarů.

Ve Washingtonu se ve dnech kolem inaugurace uskuteční desítky dalších společenských událostí, z nichž většina bude na vstupenky. Ceny dosahují několika set dolarů. Například lístky na oficiální inaugurační bály, kterých je letos naplánováno deset, vyjdou na 250 dolarů. Pouze vstupné na speciální inaugurační ples pro mládež od 18 do 35 let bude poloviční.

##GMAP:1037:Bílý dům##

Obama se sice stane 44. prezidentem USA, na historickém seznamu amerických hlav státu ale přibude teprve 43. jméno. Prezident Grover Cleveland byl totiž sice zvolen dvakrát (1885-1889 a 1893-1897), nikoliv však ve dvou po sobě jdoucích obdobích. Proto je počítán dvakrát, jako 22. a 24. prezident.

První den v úřadu věnuje Obama Iráku a Gaze

Ve středu, první den po inauguraci, bude Obama jednat s armádními veliteli o budoucnosti války v Iráku. Pravděpodobné jsou i porady o mezinárodních problémech, včetně situace v Gaze. Obama v kampani často hovořil o tom, že přivede americké vojáky z Iráku domů do šestnácti měsíců od převzetí úřadu. Mezitím ale administrativa odcházejícího prezidenta George Bushe uzavřela bezpečnostní dohodu s vládou v Bagdádu, podle níž USA odvolají armádu nejpozději do konce roku 2011, tedy zhruba do tří let.