Irácký „botový atentátník“ prý žádá o azyl ve Švýcarsku, jeho rodina to ale popírá

Ženeva - O politický azyl ve Švýcarsku žádá irácký novinář Muntadar Zajdí, který se proslavil svým "botovým útokem" na končícího amerického prezidenta George Bushe. Ženevská advokátní kancelář Maura Poggii uvedla, že s ní začátkem měsíce Zajdího rodina navázala kontakt přes Mezinárodní výbor Červeného kříže. Novinářova rodina to však popřela. Poggia nicméně listu La Tribune de Geneve sdělil, že tento týden napíše ministerstvu zahraničí žádost o udělení politického azylu.

Podle švýcarského advokáta je Zajdí šikanován. Kromě toho už nemůže v Iráku pokračovat ve své profesi, protože je příliš kritický vůči současné vládě v Bagdádu, která je příliš podřízena Američanům. Zajdí by podle Poggii měl být co nejrychleji souzen a vyváznout s podmínečným trestem. V Ženevě by pak irácký novinář, který je svobodný a bezdětný, mohl podle něj pracovat pro OSN. Švýcarsko může iráckému novináři udělit azyl, aniž by zaujalo postoj pro nebo proti americké intervenci v Iráku, vysvětlil Mauro Poggia.

„Je to lež!“ říká Zajdího rodina

Irácký novinář hází po americkém prezidentovi botu (zdroj: ČT24)

Zajdího mladší bratr Majsám Zajdí ale zprávu o údajné žádosti svého bratra o azyl ve Švýcarsku popírá. „Tato informace je zcela nepodložená. Muntadar žádnou žádost o politický azyl nepodal. To je lež,“ řekl. Podle něj rodinu pouze kontaktovala skupina advokátů z Ženevy a nabídla jí, že se bude podílet na Muntadarově obhajobě v procesu, který jej za jeho čin čeká. „To jsme neodmítli,“ uvedl Majsám.

Devětadvacetiletý Zajdí hodil boty po Bushovi na tiskové konferenci 14. prosince v Bagdádu, kam se americký prezident přijel rozloučit před lednovým vypršením svého mandátu. „Tady máš polibek na rozloučenou, ty pse,“ stačil Zajdí vykřiknout, než ho srazili na zem kolegové a ochranka. Bush oběma hozeným botám uhnul.

Na Zajdího čin se vztahuje irácký zákon o úmyslném útoku na hlavu státu, který dovoluje potrestat usvědčeného pachatele pěti až 15 lety vězení. Koncem prosince irácký soud odložil líčení se Zajdím na neurčito, novinář ale zůstává ve vazbě a údajně se obává o svůj život. Už krátce po jeho zadržení se v tisku objevily spekulace, že byl ve vězení mučen a násilím donucen k napsání omluvného dopisu iráckému premiérovi Núrímu Málikímu. Ten stál v okamžiku incidentu vedle Bushe.