Inaugurační slavnosti ve Washingtonu pokračovaly koncertem s hvězdami pop music

Washington - Inaugurační slavnosti k uvedení Baracka Obamy do úřadu amerického prezidenta pokračovaly velkým koncertem nazvaným We Are One (Jsme jedni), který u pomníku prezidenta Lincolna ve Washingtonu osobně zahájil budoucí prezident. Přestože se teplota pohybuje kolem bodu mrazu, podle předběžných odhadů přišlo kolem 400 tisíc diváků. Na velkolepém koncertě, který sledovali nastupující prezident i viceprezident zpoza neprůstřelného skla, vystoupily největší hvězdy světové pop music. Kromě irské kapely U2 například i Bruce Springsteen, Shakira nebo Stevie Wonder.

S vlasteneckými prohlášeními a citací historických textů vystoupili například hollywoodské hvězdy Denzel Washington, Forest Whitaker či Jack Black, golfový mistr Tiger Woods nebo syn zavražděného černošského bojovníka za rovnoprávnost Martin Luther King III.

Místo nebylo vybrané náhodou. U památníku Abrahama Lincolna pronesl v roce 1963 právě Martin Luther King slavný projev, v němž hovořil o svém snu o rovnoprávném postavení černochů.

USA se připravují na Obamovu inauguraci (zdroj: ČT24)

„Cokoli je v Americe možné,“ navázal na něj symbolicky Barack Obama, který zítra převezme otěže země vedoucí dvě války a ocitající se v hluboké ekonomické krizi. Podle Obamy „neexistuje žádná překážka, která by se mohla postavit do cesty milionů hlasů volajících po změně“. Podle vlastních slov mu k tomu dávají víru Američané, kteří se shromáždili před Lincolnovým památníkem. Dav na jeho projev odpověděl skandováním „Obama, Obama“.

Nastupující prezident zahájil oficiální program v sobotu, když přijel historickým vlakem z Pensylvánie. Cesta kopírovala stejnou trasu, kterou v roce 1861 absolvoval Obamův vzor prezident Abraham Lincoln. Vrcholem oslav bude slavnostní úterní inaugurace. Ve středu program zakončí ekumenická bohoslužba ve washingtonské Národní katedrále.

Dnešek je v USA státním svátkem, který připomíná právě zvaražděného Martina Luthera Kinga. Národ ale nedočkavě čeká na úterý, kdy Barack Obama složí slib 44. prezidenta USA. Vlna nadšení, jakou Obama vyvolal, táhne do hlavního města rekordní davy. Washington čeká dva miliony návštěvníků. Bezpečnostní opatření jsou bezprecedentní. Tisíce policistů a agentů prohledávají každého, kdo se chce byť jen z dálky podívat, kudy v úterý pojede prezidentská kolona.