Al-Káida vyhrožuje na dvou videonahrávkách Německu kvůli Afghánistánu

Berlín - Mezinárodní teroristická síť al-Káida pohrozila Německu útoky za jeho vojenskou angažovanost v Afghánistánu. Dvě videonahrávky s hrozbou se objevily v sobotu večer na internetu. Německé bezpečnostní úřady je nyní vyhodnocují. Podle tamního ministerstva vnitra se znovu potvrzuje, že Německo je terčem islámského terorismu. V říjnu zvýšilo počet svých vojáků v Afghánistánu na čtyři a půl tisíce.

„Vaši vojáci nejsou nikde v bezpečí,“ říká maskovaný muž v černém turbanu. Hovoří německy a videonahrávka má arabské titulky. „Jestliže si Němci naivně myslí, že se obejdou beze ztrát, když jsou v Afghánistánu třetí nejsilnější okupační silou, pak se jejich politici bohužel mýlí,“ tvrdí muž, který se představil jako Abú Talhá „Němec“. Kdo se pokouší rozlišovat mezi al-Káidou a Talibanem, nepochopil své nepřátele, dodává. Na druhé nahrávce mladík odpaluje raketu a říká, že je připraven k sebevražedné misi proti Němcům.

V sobotu explodovala blízko německého velvyslanectví v Kábulu bomba, která usmrtila jednoho amerického vojáka a čtyři afghánské civilisty. K odpovědnosti za útok se přihlásil Taliban, který bojuje za svržení prozápadní afghánské vlády a jehož cílem je vypudit ze země zahraniční jednotky. Po útoku ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že Německo z Afghánistánu neodejde.

V Afghánistánu je v současnosti přibližně 3500 německých vojáků. V říjnu rozhodl Spolkový sněm o zvýšení jejich počtu na 4500. Od roku 2001 zemřelo v zemi 28 německých vojáků.

Al-Káida vyhrožuje teroristickými útoky proti Německu
Zdroj: ČT24