Na řeku v New Yorku nouzově přistál Airbus; všichni cestující stroj opustili

New York - Na řece Hudson v New Yorku musel ve čtvrtek večer nouzově přistát letoun amerických aerolinií US Airways. Letadlu krátce po startu vypověděl motor, podle svědků se střetlo s hejnem hus. Díky pohotovosti pilota se žádnému z cestujících nic nestalo. Letoun se po evakuaci cestujících potopil. Přesnou příčinu nehody určí vyšetřování.

Amerika oslavuje nového hrdinu - kapitána Chesleyho Sullenbergera. Je to pilot, který zabránil velké tragédii. S poškozeným letadlem dokázal přistát na hladině řeky Hudson. Za všechno nejspíš může srážka letadla s hejnem hus.

Airbus A320 společnosti US Airways odstartoval z letiště asi v 15:30 místního času. Mířil do Severní Karolíny. Ve vzduchu ale byl jen tři minuty. Už 40 sekund po startu pilot řídicí věži oznámil, že mu do motoru nejspíš vletěli ptáci, a žádá o povolení k návratu.

„Z levého motoru se ozvala velká rána. Pod křídlem hořelo, byl cítit benzin. Všechno jsem jasně viděl. Otáčeli jsme se a já doufal, že se dostaneme zpátky na letiště,“ říká jeden z pasažérů.

Letadlu ale ve výšce 400 metrů vypověděly službu oba motory. Kapitán se proto rozhodl nouzově přistát na vodě. „Jen nám řekl, ať se připravíme na tvrdé přistání. Všichni se začali modlit,“ dodává jeden z cestujících.

Pilotovi se nouzové přistání na vodě podařilo. Cestující v plovacích vestách stroj hned po přistání opustili. V sedmistupňovém mrazu pak čekali na křídlech potápějícího se letadla na záchranáře. Evakuace na břeh trvala jen několik minut.

Práci pilota ocenil i starosta New Yorku Michael Blommberg: „Pilot odvedl mistrovskou práci. Letadlo po přistání dvakrát prošel, aby se ujistil, že v něm nikdo nezůstal. Všech 155 cestujících je v pořádku.“

Hasiči vrak přitáhli ke břehu, aby se nepotopil. Přesné příčiny nehody teď vyšetřují odborníci z federálního leteckého úřadu.

  • Chesley Sullenberger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/625/62469.jpg
  • Letadlo v řece Hudson autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62254.jpg
  • Střet letadla s hejnem ptáků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/625/62454.jpg
  • Lodě kolem spadlého letounu autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62260.jpg