Obamův nástupce Burris už je senátor

Washington - Roland Burris se dnes stal členem amerického Senátu a obsadil tak křeslo uvolněné po zvolení Baracka Obamy prezidentem. Informovala o tom agentura AP. Jelikož Rolanda Burrise do senátu nominoval kontroverzní illinoiský guvernér Rod Blagojevich, demokratičtí senátoři se jeho kandidatuře dlouho bránili. Začátkem týdne ale Burrisovu kandidaturu podpořili a novému illinoiskému senátorovi už nestálo nic v cestě do jeho funkce.

Burris se pokusil složit přísahu s ostatními nově zvolenými senátory už minulý týden, Senát ale neuznal jeho jmenovací listiny a nedovolil mu zúčastnit se ceremoniálu. Vše kvůli illinoiskému guvernérovi Blagojevichovi, jenž čelí obvinění, že se pokoušel na jmenování Obamova nástupce vydělat. I když má Blagojevich stále pravomoc jmenovat nového senátora, demokratičtí členové horní komory Kongresu mu v tom chtěli zabránit. Burris nicméně nebyl s korupční kauzou spojován.

Burrise přivítal bouřlivý potlesk

V pátek označil illinoiský soud Burrisovo jmenování za platné a tajemník Senátu soudní rozhodnutí následně potvrdil. Burrise dnes Senát přivítal bouřlivým potleskem a mnoho demokratických i republikánských kolegů mu osobně blahopřálo. Blagojevichovi hrozí kvůli pokusu o obchodování se senátním místem odvolání z funkce, pro které se minulý týden jednoznačně vyslovila sněmovna illinoiského parlamentu.