Kandidát na ministra spravedlnosti USA uznal, že waterboarding je mučení

Washington - Kandidát nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy na post ministra spravedlnosti Eric Holder nazval kontroverzní způsob vyslýchání zvaný waterboarding mučením. Američtí vyšetřovatelé tuto techniku, která vyvolává ve vyslýchaném pocit tonutí, používali například při vyslýchání osob podezřelých z terorismu. Holder se tak svým výrokem distancoval od opatrného postoje dosavadní americké administrativy George Bushe, která se tomuto tématu často vyhýbala.

Holderovo jasné označení waterboardingu jako formy mučení podle agentury Reuters signalizuje, že na rozdíl od vlády George Bushe, nebude Obamova administrativa tuto formu výslechu tolerovat.

„Waterboarding je mučení,“ pronesl Hodler při svém čtvrtečním slyšení před Senátem, který má schválit jeho jmenování do funkce. Dosluhující ministr spravedlnosti Michael Mukasey a jeho předchůdce Alberto Gonzales se v minulosti otázkám o waterboardingu vyhýbali.

Waterboarding používali vyšetřovatelé například ve věznici pro osoby podezřelé z terorismu na základně Guantánamo na Kubě. Minulý týden tuto techniku obhajoval viceprezident Dick Cheney, když tvrdil, že se waterboarding zasloužil o zisk důležitých informací.

Holder také potvrdil nedávná slova Baracka Obamy o tom, že americká vláda vězení Guantánamo uzavře. Proces uzavření by ale mohl trvat déle, než někteří odpůrci věznice doufají.