Policista zezadu zastřelil černošského mladíka, čeká ho za to soud

Oakland - Amerikou otřásá nový případ rasového policejního násilí. Před soudem stojí policista, který na Silvestra zastřelil v metru bezbranného černošského mladíka. Celý policejní zásah přitom natočili cestující na mobilní telefony. Teď už bývalý strážce pořádku čelí obvinění z vraždy.

Právě na Silvestra policisté zatýkali na nástupišti kvůli rvačce skupinu mladíků. Dva strážníci se sklonili nad zadrženým Oscarem Grantem, který ležel čelem k podlaze. Náhle ale jeden z policistů vytasil pistoli a z půl metru Afroameričana střelil do zad. Mladík pak v nemocnici zemřel. Celý incident byl ale zachycen na video a díky tomu teď putuje viník před soud. Žalobce Tom Orloff řekl: „Pokud někdo úmyslně zabije člověka jako v tomto případě, nemůže být obviněn z ničeho jiného než z vraždy.“

Video z kalifornského Oaklandu koluje na internetu už dva týdny. Kriminalisté ale obžalovaného zadrželi až toto úterý v sousední Nevadě. Mezitím strážník Mehserle odešel od policie a měl plnou podporu odborů. Tento přístup ale vyvolal vášnivé protesty.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Organizátorka protestní akce Sheilagh Polková tvrdí: „Jsme rádi, že ho zadrželi. To je správný postup. Ale ještě si musíme počkat, jak to dopadne u soudu. Před patnácti lety jsme měli podobný případ s jasnými důkazy a soud tehdy policistu osvobodil.“

Vztahy mezi Afroameričany a policií jsou v Oaklandu dlouhodobě napjaté. Zdejší strážci pořádku v minulosti čelili několika obviněním ze zneužívání pravomocí a lhaní. Nikoho z nich ale soud nepotrestal.