Zahraniční výbor Senátu odsouhlasil Clintonovou jako ministryni zahraničí

Washington/New York - Zahraniční výbor amerického Senátu dnes schválil, že by se Hillary Clintonová měla stát příští ministryní zahraničí Spojených států. Teď musí tuto volbu potvrdit ještě celý Senát, ten by měl o Clintonové hlasovat příští úterý.

Clintonovou, která je sama senátorkou a členkou tohoto výboru, podpořilo 16 kolegů, pouze jediný, republikánský senátor David Vitter byl proti. Své stanovisko zdůvodnil obavou, že sporné financování Clintonovy charitativní nadace ze zahraničních zdrojů by mohlo způsobit konflikt zájmů.

V úterý, kdy se prezidentského úřadu ujme nově zvolený prezident Barack Obama, by měl celý Senát o Clintonové hlasovat. Má se ale za to, že její potvrzení do funkce ministryně zahraničí bude pouze formalitou.

Clintonová už v úterý při projevu před senátory nastínila svou vizi zahraniční politiky. Bude se prý opírat o „chytrou sílu“ a stranit se „strnulé ideologie“. Bude chtít zajistit bezpečnost v Afghánistánu a Iráku. Plánuje dál vést boj s terorismem v Pákistánu. Výzvou pro ni bude i řešení krize na Blízkém východě.  

Svou politiku představila dnes Clintonová i před zahraničním senátním výborem. Podle budoucí šéfky americké diplomacie posílí Spojené státy při řešení mezinárodních problémů roli diplomacie a spolupráce s dalšími zeměmi. Většinu tíživých problémů nevyřeší USA samy a stejně tak svět je nevyřeší bez Spojených států, prohlásila Clintonová. „Nejlepším způsobem, jak napomáhat americkým zájmům při snižování globálních hrozeb a využívání globálních příležitostí, je vytvořit a realizovat globální řešení,“ uvedla.

Vydáno pod