Obama: Chceme bin Ládina živého či mrtvého

Washington - Příští americký prezident Barack Obama prohlásil, že bude usilovat o chycení nebo zabití Usámy bin Ládina. Obama to prohlásil v rozhovoru pro americkou televizi CBS s tím, že bin Ládin patří mezi největší hrozby pro bezpečnost Spojených států. Obama rovněž zdůraznil, že jeho prvořadým úkolem ve funkci prezidenta bude zabránit teroristům v dalším útoku na USA.

„Musíme oslabit (bin Ládinovu) infrastrukturu natolik, že nebude ničeho schopný, ať už je technicky naživu nebo ne,“ řekl Obama. „Pochopitelně bych byl radši, kdybychom ho chytili nebo zabili. Ale pokud utáhneme smyčku tak, že bude v nějaké jeskyni a nebude moci vůbec komunikovat se svými spolupracovníky, naplníme náš cíl, jímž je ochrana Ameriky,“ dodal.

Nevměšujte se do cizích záležitostí, vzkázal Ahmadínežád Spojeným státům

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes vyzval administrativu příštího amerického prezidenta Baracka Obamy, aby změnila přístup Spojených států k Teheránu a aby se nevměšovala do cizích záležitostí. Zároveň ale zdůraznil, že bude k nové americké vládě přistupovat bez předsudků.

Vláda George Bushe neudržovala s Íránem diplomatické styky. Obama, který se ujme moci 20. ledna, chce zahájit s Teheránem dialog, islámský režim ale přesto považuje za hrozbu a chce ho přimět k zastavení jeho kontroverzního jaderného programu.