Bush se dnes rozloučí s veřejností, Obamova inaugurace spolkne rekordních 160 milionů

Washington - Americký prezident George Bush se dnes naposledy ve své funkci objeví na veřejnosti. V televizi hodlá přednést závěrečný projev. Bílý dům opustí v úterý 20. ledna, kdy ho vystřídá Barack Obama. Obamova inaugurační slavnost bude podle odhadu amerických médií stát - krize-nekrize - asi 160 milionů dolarů. Druhá Bushova inaugurace v roce 2005 přitom vyšla zhruba na čtvrtinu.

Bush dnes večer místního času přednese asi deseti až patnáctiminutovou řeč z východního pokoje Bílého domu. Přímo tam ho budou poslouchat vybraní hosté, kteří pozvánku do sídla prezidenta dostali jako odměnu za svou osobní statečnost. V projevu se zaměří na to, jaké výzvy Spojené státy čekají v budoucnu, a bude obhajovat své osmileté působení v Bílém domě. Před novináře Bush naposledy předstoupil v pondělí. Na tiskové konferenci například odmítl tvrzení, že se během jeho dvou funkčních období zhoršilo morální postavení USA ve světě.

Poslední víkend v nejvyšší funkci chce Bush strávit v Camp Davidu, venkovském sídle amerických prezidentů ležícím severně od Washingtonu. Podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové má Bush pro poslední dny naplánováno jen několik veřejných akcí. Ve středu se soukromě setkal s rodinami vojáků, kteří padli ve válkách v Iráku a v Afghánistánu. Dnes ho čeká oběd na ministerstvu zahraničí, na pátek plánuje oběd se svými nejbližšími spolupracovníky.

V úterý, kdy Barack Obama složí přísahu, chce Bush Washington opustit a odjet domů do Texasu. V úterý v televizi CNN v pořadu Larry King Live prohlásil, že pravděpodobně napíše paměti, v nichž se zaměří na svá nejdůležitější rozhodnutí v prezidentské funkci - reakci na teroristické útoky z 11. září 2001 a zahájení válek v Afghánistánu a v Iráku. Také prý chce pomáhat lidem z Afriky nakaženým virem HIV a pokračovat v projektu boje proti malárii na tomto kontinentu.

Končící prezident se chystá vybudovat za 300 milionů dolarů (6,2 miliardy korun) Bushovo prezidentské centrum při Jižní metodistické univerzitě v texaském Dallasu. Finance na projekt by měly přijít převážně od soukromých sponzorů. Podobná prezidentská centra vytvořila po odchodu z funkce i většina Bushových předchůdců v úřadě.

Obamova inaugurace bude čtyřikrát dražší než Bushova

Inaugurace příštího prezidenta Baracka Obamy bude nejdražší v historii. Americká média odhadují celkové náklady až na 160 milionů dolarů (asi 3,2 miliardy korun). Zhruba třetinu uvolní federální vláda na základě rozhodnutí odcházejícího prezidenta Bushe, který na žádost washingtonského starosty vyhlásil hlavní město územím ve stavu nouze. Poprvé tak jsou peníze vyčleněné na zvládání živelních pohrom nebo jiných neštěstí poskytnuty předem na zajištění politických událostí. Důvodem je podle starosty Adriana Fentyho potřeba uhradit zvýšené náklady na bezpečnost očekávaných až dvou milionů účastníků inauguračních slavností.

Kongres už loni uvolnil na tento účel pro město Washington 15 milionů dolarů, které ale zdaleka nestačí na zaplacení všech výloh, včetně úhrady přesčasů pro 4 000 washingtonských policistů a zhruba stejně tolik pořádkových sil z dalších států USA nebo na náklady spojené s veřejnou dopravou. Celkové výdaje města starosta odhaduje na 75 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun). Náklady na inauguraci budou zčásti hrazeny z dobrovolných příspěvků.

Druhá Bushova inaugurace v roce 2005 vyšla zhruba na 40 milionů dolarů, celkové výdaje na inauguraci Billa Clintona v roce 1993 na 33 milionů dolarů. Náklady jsou letos o mnoho vyšší proto, že oslavy příchodu prvního černošského prezidenta do Bílého domu potrvají nebývalých pět dnů a počet jejich účastníků bude zřejmě rekordní. Zatím nejvyšší byl v roce 1965, kdy inauguraci Lyndona Johnsona sledovalo 1,2 milionu lidí.