Budoucí Obamova administrativa čelí prvnímu skandálu

Washington - Tým budoucího amerického prezidenta Baracka Obamy má první problém. Nominovaný ministr financí Timothy Geithner prozradil, že neplatil sociální a zdravotní pojištění v době, kdy v domácnosti zaměstnával cizinku. Té navíc vypršelo pracovní povolení. V minulosti už kvůli podobným prohřeškům odstoupilo několik vysoce postavených úředníků. Obama nicméně očekává, že Geithnerova "nevinná chyba" nebude překážkou pro to, aby ho senátoři ve funkci potvrdili.

Sedmačtyřicetiletý šéf newyorské pobočky americké centrální banky (od roku 2003) patří ke klíčovým postavám formulujícím americkou monetární politiku. Pomáhal dojednat prodej banky Bear Stearns, první velké oběti současné finanční krize. Absolvent Univerzity Johna Hopkinse studoval mezinárodní ekonomii a východoasijská studia. V roce 1988 nastoupil na ministerstvo financí, kde v letech 1999 až 2001 působil jako náměstek pro mezinárodní otázky. Poté vedl do roku 2003 oddělení ekonomické politiky a kontroly Mezinárodního měnového fondu. Je ženatý a má dvě děti.

Senát USA odložil slyšení Geithnera

Americký Senát dnes kvůli Geithnerovým daňovým nedoplatkům odložil slyšení nominovaného ministra financí na příští středu. Geithner proto nebude úřad vykonávat přinejmenším v první den činnosti vlády příštího prezidenta Baracka Obamy, která převezme moc 20. ledna.

Senát musí schválit všechny ministry jmenované prezidentem a dosud je odmítl jen výjimečně. Je pravděpodobné, že ve funkci bude potvrzen i Geithner, jehož zřejmě podpoří všichni demokratičtí senátoři, kteří mají v horní komoře většinu, a navíc i několik republikánů. Reuters nicméně konstatuje, že by Geithner kvůli kauze s daňovými nedoplatky mohl svou kandidaturu sám stáhnout.

Republikán Charles Grassley ze senátního finančního výboru odložené slyšení zdůvodnil tím, že výbor musí dostat více času na prozkoumání záležitosti s dřívějšími Geithnerovými finančními nedoplatky. Podle finančního výboru Senátu neodváděl Geithner státu daně během svého působení v Mezinárodním měnovém fondu v letech 2001 až 2004. Část daní včetně penále doplatil v roce 2006, zbývající dlužnou částku až poté, co ho Obama v prosinci jmenoval na pozici ministra financí.

Obamův tým už počátkem ledna opustil guvernér Nového Mexika Bill Richardson, který byl nominován na post ministra obchodu. Své funkce se vzdal kvůli tomu, že policie vyšetřuje obchodní záležitosti jeho firmy.