Představitelka amerického ministerstva obrany přiznala mučení vězně na Guantánamu

Washington - Američané mučili ve vězení na Guantánamu Saúdského Araba Muhammada Kahtáního podezřelého z toho, že se chtěl podílet na teroristických útocích 11. září 2001. V rozhovoru pro Washington Post to uvedla představitelka amerického ministerstva obrany Susan Crawfordová.

Kahtáního Američané obvinili z konspirace, terorismu a vraždy. Podezřelý muž podle Crawfordové žil v hrozných podmínkách. „Příslušníci americké armády, kteří vedli vyšetřování, vystavovali třicetiletého Kahtáního dlouhé izolaci, bránili mu ve spánku a nechávali ho dlouhou dobu obnaženého a vystaveného chladu, čímž se dostal do ohrožení života,“ popsala Crawfordová postup proti Saúdskému Arabovi.

Navíc prý podezřelého vyslýchali po dobu víc než osmi týdnů až 20 hodin denně. Organizace Amnesty International dokonce tvrdí, že Kahtáního věznitelé nutili oblékat si dámské oblečení, často ho svazovali nebo musel předvádět zvířata.   

„Všechny techniky, které k tomu užívali, byly schválené, ovšem způsob, jakými je užívali, byl agresivní a úporný,“ uvedla Crawfordová. Bývalá soudkyně je první vysokou představitelkou vlády George Bushe, odpovědnou za přezkoumání praktik z Guantánama, která veřejně mučení zadržovaných připustila.

Kahtáního zadržují na Guantánamu od roku 2002 poté, co byl zatčen v Afghánistánu. V květnu 2008 Crawfordová bez bližšího vysvětlení stáhla obžalobu z válečných zločinů, která byla na Kahtáního uvalena, i nadále je to podle ní ale nebezpečný muž. Kahtání zatím dál zůstává ve věznici na Guantánamu.   

Americká základna Guantánamo na Kubě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod