Topolánek se v Evropském parlamentu zastával Klause

Štrasburk - Premiér Mirek Topolánek hájil před evropskými poslanci priority českého předsednictví. Po jeho projevu následovala debata, do které se zapojili i čeští europoslanci. Kromě nich ale pokládali dotazy českému premiérovi i ostatní členové Evropského parlamentu. Topolánek se například musel vyjádřit ke kritice Václava Klause a pozastavené ratifikaci Lisabonské smlouvy v Česku.

Český prezident Václav Klaus je znám svými euroskeptickými názory proti unii a Lisabonské smlouvě. Dnes českého prezidenta ve Štrasburku kritizovali například předseda socialistické frakce Martin Schulz nebo český europoslanec Miloslav Ransdorf.

Schulz prohlásil, že Česko je dost potrestáno hlavou státu, kterou má. Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf pak ostře kritizoval nedávný článek Václava Klause v deníku Financial Times, ve kterém český prezident uvedl, že by Evropská unie v boji s ekonomickou krizí měla uvolnit či zrušit své pracovní, ekologické a zdravotní regulace.

Premiér Topolánek ale odpověděl: „Já se proti útokům na Václava Klause ostře ohrazuji.“ Současný český prezident je podle něj ikonou 90. let české transformace a díky němu Česko prý překonalo prvních deset let ve zdraví.

Topolánek se ohradil, že není předem dáno, aby Česko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu

Kromě kritiky za názory českého prezidenta si dnes Topolánek vyslechl také připomínky k tomu, že Česko ještě neratifikovalo Lisabonskou smlouvu. Europoslankyně Jana Bobošíková dnes Topolánka vyzvala, aby otevřeně řekl, že dokument je po irském referendu mrtvý.

Lisabonskou smlouvu ve svém vystoupení zmínil také europoslanec Vladimír Železný. Ten uvedl, že české předsednictví je důležité, protože musí dokázat, že i menší země v Evropské unii jsou důležité a že není v zájmu unie, aby se vlády po ratifikaci Lisabonské smlouvy ujaly větší země.

Poslankyně Monica Frassoniová se pak Topolánka dotázala, kdy vlastně Česko smlouvu ratifikuje. Topolánek na tyto výzvy odpověděl, že smlouva podle něj není sice dokonalá, ale že ji za Česko vyjednal a bude pro ni v parlamentu hlasovat. Ohradil se nicméně proti případným tlakům, které by mohly v rámci unie vzniknout s cílem donutit Česko dokument co nejrychleji ratifikovat. „Představa, že bychom dopředu nadekretovali jednotlivým členským zemím, že musí ratifikovat dokument, že nemají právo rozhodnout se samy, zda dokument přijmou, nebo ne, mi připadá absurdní,“ řekl Topolánek.