George Bush vyznamenal své spojence prezidentskou medailí

Washington - George Bush předal týden před odchodem z úřadu nejvyšší civilní americké vyznamenání. Dostali ho tři zahraniční spojenci. Prezidentskou medaili získali bývalí premiéři Británie a Austrálie Tony Blair a John Howard a také kolumbijský prezident Álvaro Uribe. Blair a Howard Bushe podpořili v invazi do Afghánistánu a válce v Iráku. V roce 2003 dostal stejné ocenění i bývalý český prezident Václav Havel.

„Jsou to takoví lidé, kteří se vám dívají do očí, říkají vám pravdu a dodržují slovo,“ řekl o trojici vyznamenaných Bush. Blair a Howard byli Bushovými spojenci při invazi do Afghánistánu v roce 2001 i ve válce proti Iráku v roce 2003.

Před trojicí těchto politiků stejné vyznamenání získali například bluesový hudebník B.B. King, papež Jan Pavel II. nebo i bývalý český prezident Václav Havel.

Medaili svobody udělil v roce 1945 tehdejší prezident Harry Truman jako ocenění za zásluhy civilistů za druhé světové války. V roce 1963 ji prezident John F. Kennedy začal udělovat znovu pod názvem Prezidentská medaile svobody jako ocenění za mimořádné činy. Je určena těm, kdo významným způsobem přispěli k bezpečnosti, nebo prospěli národním zájmům USA, světovému míru či kultuře.