Clintonová: Prioritou je ukončení války v Iráku a stabilizace Afghánistánu

Washington - Americká zahraniční politika se musí opírat o "chytrou sílu" a stranit se "strnulé ideologie". Při slyšení v americkém Senátu to dnes uvedla demokratická senátorka Hillary Clintonová, kterou budoucí prezident Barack Obama nominoval na post ministryně zahraničí Spojených států.

Podle Clintonové je prvotním úkolem americké zahraniční politiky ukončení války v Iráku a stabilizace Afghánistánu. „Naši muži a ženy v uniformách, naši poradci a diplomaté v těchto dvou zemích nasazují každý den život. Naším hlavním zájmem bude bezpečné a zodpovědné stažení našich jednotek z Iráku tak, aby Iráčané mohli za svůj suverénní stát převzít zodpovědnost. Je zapotřebí, abychom s pomocí států tohoto regionu i dalších států stabilizovali tuto oblast a napomohli k jejímu rozvoji,“ uvedla Clintonová před senátory.

Clintonová se také ztotožnila s Obamovými plány na „vykořenění terorismu“ v zemích jako jsou Pákistán a Afghánistán: „Je zapotřebí porazit al-Káidu s využitím veškerých prostředků, které máme.“ Podle ní je největším nebezpečím to, že se do rukou teroristů dostanou zbraně hromadného ničení, a proto by Spojené státy měly pokračovat ve snahách omezit jejich stav. „Budeme se snažit uzavřít dohody s Ruskem, abychom dosáhli dalšího snížení stavu jaderných zbraní,“ dodala.

Brífink Hillary Clintonové (zdroj: ČT24)

Ve svém proslovu před senátory Clintonová podpořila bezpečnostní potřeby Izraele a zároveň se postavila za „legitimní politické a hospodářské aspirace Palestinců“. „Musíme také vyzvat Írán, aby přestal sponzorovat teroristy a ukončil svůj jaderný vojenský program. Společně s partnery v zálivu musíme spolupracovat, abychom v regionu zajistili trvalý mír,“ řekla.

Návrh na jmenování Hillary Clintonové, která se neúspěšně ucházela o demokratickou prezidentskou nominaci, do čela americké diplomacie zřejmě Senátem bez problémů projde. Výbor by o něm mohl hlasovat tento čtvrtek a celý Senát by ho mohl schválit do příštího úterý, kdy Obama převezme úřad a moci se chopí jeho administrativa.