Izraelská armáda se ani po 18 dnech bojů nevypořádala s Hamasem

Káhira - Izraelské tanky se během dneška dostaly ještě blíž k centru města Gaza, izraelský vysoký armádní představitel pak oznámil, že se armáda v pásmu Gazy ještě s Hamasem ani po 18 dnech bojů definitivně nevypořádala. Ze správního střediska oblasti, města Gazy, se dnes po celý den ozývaly výbuchy a intenzivní střelba. Při těchto útocích podle agentur dnes zemřelo 18 Palestinců, většinou přívrženců Hamasu, další Palestinci pak umírali při leteckých útocích na hranicích s Egyptem.

Místní obyvatelé z Gazy ve strachu před útokem izraelských vojáků vůbec nevycházejí na ulice, často se jich několik tísní v jedné místnosti a bojí se vůbec vyhlédnout z okna. Vypínají i své mobilní telefony, aby vojáky zbytečně na sebe neupozornili.  

Izraelská pěchota se během dne přiblížila ke čtvrti výškových budov na jihu Gazy. Letectvo bombardovalo 60 cílů, údajně hotel, mešitu a jeden dům, v němž se skrývali bojovníci Hamasu.

Reportáž a telefonát Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

V okolí města Gaza se svádějí tuhé boje i večer. Podle zpravodaje ČT Petra Zavadila střety na předměstí správního střediska ještě zintenzivněly. Do města míří ze severozápadu a severovýchodu izraelské speciální jednotky, které podporuje dělostřelectvo. Do města vjely také tanky, které nyní míří ke štábu palestinských bezpečnostních složek.

Izraelci dnes útočili i na oblasti na hranicích pásma Gazy a Egypta, kudy podzemními tunely radikálové pašují zbraně. Vypálili na ně 60 raket.

Počet mrtvých Palestinců dnes vzrostl na 952, podle Hamasu toto číslo zahrnuje 400 žen a dětí. Izrael od počátku operace zaznamenal zatím 13 mrtvých  - 10 z toho byli vojáci, další tři byli civilisté.

Snahy dosáhnout dohody o egyptském návrhu příměří mezi Izraelem a Hamasem se dnes v Káhiře opět zadrhly. Vysoký představitel Hamasu Muhammad abú Marzúk prohlásil, že návrh dohody nejprve musí obsahovat podmínky radikálního hnutí, že se Izraelci stáhnou z pásma Gazy a otevřou všechny hraniční přechody. Pak teprve se může jednat o dalším postupu.

Egyptský plán přitom obsahuje návrh na dočasné příměří, během kterého by se zastavily veškeré boje, do pásma by začala proudit humanitární pomoc a v klidu by se jednalo, co bude dál. Cílem dalších jednání by pak bylo uzavření definitivní mírové dohody a otevření všech hraničních přechodů mezi Izraelem a pásmem Gazy.

Do Egypta se podle zdrojů agentury AP z izraelského ministerstva obrany chystá ve čtvrtek hlavní vyjednávač, poradce ministra obrany Amos Gilad. Půjde prý o rozhodující jednání a podle jeho výsledku se Izrael buď rozhodne pokročit na cestě k příměří, nebo spustit novou, ještě tvrdší fázi své ofenzivy, řekli agentuře AP nejmenovaní představitelé ministerstva.

  • Následky bojů v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61113.jpg
  • Izraelci ostřelovali město Rafáh blízko hranice s Egyptem. autor: Abdalrahem Khateb, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/618/61775.jpg
Vydáno pod