Podoba státní vlajky nemá pravidla, Afghánistán ji změnil už třináctkrát

Praha - Před 215 lety schválil George Washington novou podobu americké vlajky s 15 hvězdami a 15 pruhy. Další změna přišla až v roce 1818, kdy se vlajka natrvalo vrátila k 13 pruhům podle původního počtu kolonií a zavedl se i pohyblivý počet hvězd. Ten se mění podle platného počtu států a ke změně může dojít jen 4. července, tedy na Den nezávislosti.

Změny vlajek reagují na různé podněty, většinou jde jen o dílčí úpravy. Do poloviny 19. století vznikaly vlajky odvozením ze znaku země, což je případ Belgie a Polska. V poslední době jsou vlivy různé, na podobu vlajek jsou vypisovány i mezinárodní soutěže.

Poslední změny vlajek:

2001: Komory, Rwanda, Turkmenistán
2002: Afghánistán, Bahrajn, Východní Timor
2003: Turkmenistán
2004: Afghánistán, Gruzie
2005: žádná změna
2006: Kongo, Kinshasa, Venezuela, Lesotho
2008: Irák, Kosovo

Rozhovor s vexilologem Alešem Brožkem (zdroj: ČT24)


Nejčastěji se mění vlajka Afghánistánu

Česká republika používá tradiční československou vlajku. V roce 1920, kdy byla její podoba přijata, symbolizoval modrý klín Slovensko. Dnes modrá barva symbolizuje Moravu. Slovenská republika si po rozdělení federace nechala na vlajce bílou, červenou a modrou. Aby se nepletla s vlajkou ruskou, přidali si Slováci na svou vlajku i státní znak.

Nejvíce změnami prošla afghánská vlajka. Od vzniku nezávislého Afghánistánu v roce 1919 se měnila minimálně třináctkrát.

Povinností států není mít vlastní vlajku. Pravidla pro to, co může a nesmí na vlajce být, také není mezinárodně dáno. Stejně tak není určen ani tvar vlajky a poměr délky k šířce. Většina vlajek má tvar obdélníku, výjimkou je vlajka Nepálu, kterou tvoří dva trojúhelníky.