Američtí demokraté nakonec dali Burrisovi zelenou na cestě do Senátu

Washington - Američtí demokraté nakonec podpořili Rolanda Burrise, který se tak stane po Baracku Obamovi illinoiským senátorem. Původně se snažili jeho jmenování zablokovat, protože ho do funkce nominoval kontroverzní guvernér státu Rod Blagojevich. Toho vyšetřuje FBI kvůli obviněním, že právě za toto křeslo chtěl získat peníze nebo lukrativní post. Burris teď bude po odchodu Obamy jediným černošským senátorem.

FBI Blagojeviche obvinila, že se pokoušel prodat křeslo illinoiského senátora, které se uvolnilo po Obamově zvolení prezidentem. Údajně za něj chtěl funkci ministra nebo alespoň velvyslance a pro manželku lukrativní místo v nějaké dozorčí radě. Dolní komora illinoiského parlamentu už schválila návrh na jeho sesazení. Blagojevich, který je na svobodě jen díky tučné kauci, ale všechno popírá a odmítá sám rezignovat.

Nominaci bývalého illinoiského státního zástupce Rolanda Burrise na post senátora nejdřív všichni demokraté odmítali, minulý týden ho dokonce ani nepustili do jednací síně. Burris sám sice z ničeho obviněn není, všichni se ale shodli, že nominaci od Blagojeviche neměl přijmout. Burris na to ale říká, že lidé státu Illionis si kvůli vyšetřování nezaslouží nemít v Senátu zastoupení.

Burris se stane illinoiským senátorem (zdroj: ČT24)

Burris se pokusil složit přísahu s ostatními nově zvolenými senátory už minulý týden, Senát ale neuznal jeho jmenovací listiny a nedovolil mu zúčastnit se ceremoniálu. V pátek nicméně illinoiský soud označil jmenování za platné a tajemník Senátu soudní rozhodnutí následně potvrdil. Burris rozhodnutí demokratických senátorů přivítal.

Vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid v pondělí vydal prohlášení, v němž vyslovil souhlas s Burrisovým jmenováním do horní komory Kongresu. „Burris je nyní pověřeným senátorem za Illinois a jako takovému mu náležejí všechna práva a privilegia zvoleného senátora,“ řekl Reid s tím, že slavnostní přísahu Burris zřejmě složí do konce týdne. Předseda Republikánské strany Mike Duncan ale demokraty za změnu postoje v kauze senátního křesla za Illinois kritizoval. „Rozhodli se, že raději přijmou Blagojevichova kandidáta, než aby riskovali, že o křeslo v Senátu přijdou při doplňovacích volbách,“ uvedl.