Nový systém bezvízového styku ESTA zatím bez problémů

New York - Přes 1,2 milionu cizinců zatím požádalo o internetovou registraci před cestou do USA, která je ode dneška povinná pro všech 35 zemí s bezvízovým režimem se Spojenými státy. Podle amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti 99,6 procenta žadatelů povolení dostalo, ve většině případů během několika vteřin. Za dva týdny od zrušení víz požádalo podle amerických statistik o nový systém ESTA i 3400 Čechů. Povolení bylo zamítnuto 140 žadatelům, což jsou zhruba čtyři procenta. Změnu v cestování neprovázejí žádné výraznější problémy.

Systém povolování cest ESTA platí pro Čechy, Slováky a příslušníky dalších pěti států už od loňského 17. listopadu, kdy jim USA zrušily vízovou povinnost. Při vpuštění cizince na americké území má ale poslední slovo imigrační úředník. V případě bezvízového styku se nelze odvolat ani k imigračnímu soudci, což je teoreticky možné, pokud turista přijíždí s vízem.

Americké úřady doporučují, aby o ESTA cizinec požádal alespoň tři dny před cestou. Zároveň ale připouštějí, že systém je uzpůsoben i na vyřízení žádostí na poslední chvíli a že se ve formuláři nutně nemusí uvádět podrobný itinerář cesty.

Spojené státy ročně navštěvuje zhruba 60 milionů cizinců, z toho asi 50 milionů pochází z bezvízových zemí. V bezvízovém programu je nyní 35 zemí. K původním 27 státům se v listopadu připojily ČR, Slovensko, Maďarsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko a Jižní Korea. Koncem loňského roku přibyla Malta. Naopak Polsko, které bylo před dvěma lety ke zrušení víz nejblíže, na tento krok stále čeká. Důvodem je údajně počet odmítnutých žádostí o víza, který vysoce překračuje povolených deset procent. Tuto hranici stanovil Kongres, když v roce 2007 změnil pravidla pro bezvízový režim.

Do Spojených států mohou bez víz jezdit lidé pouze za turistikou nebo za obchodem, a to maximálně na tři měsíce. Všichni ostatní, včetně studentů, umělců, vědců nebo novinářů, potřebují k cestě příslušné vízum. Nový systém má zvýšit bezpečnost bezvízového programu, zejména v souvislosti s terorismem.